En man som åker skridskor på Mälarisen drar ett barn på en bob. Foto: Avig Kazanjian

Under sportlovsveckan kan det vara magiskt krispigt utomhus, men ibland kan det såklart också kännas lite väl ruggigt. Därför är det ju lika bra att gardera sig med roliga alternativ både ute och inne! Sportlovet i Västerås är fyllt med sportlovsaktiviteter. Tipsen fylls på löpande, så ta en titt snart igen eller följ oss på Facebook för senaste nytt.

Skidor utför eller i spåret?

Oavsett preferens finns alternativ i båda kategorierna! Skidanläggningen Vedbobacken erbjuder faktiskt både och. Ge dig ut i det belysta längdspåret eller ta liften upp och välj nedfart med passande svårighetsgrad. Tack vare snökanoner och sparad snö har anläggningen snögaranti under hela säsongen.

På sport- och aktivitetsområdet Rocklunda finns också ett längdspår med konstsnö, vilket kompletteras med många kilometer ytterligare då vädret och snöläget tillåter.

Skidanläggningen Vedbobacken
Idrottsanläggningen Rocklunda

Se upp i pulkabacken!

Skidor och snowboard i all ära, men konsten att bemästra en pulka ska aldrig underskattas. I Västerås finns flera finfina platser för fartfyllda race och mysig picknick. Skidanläggningen Vedbobacken har en separat pulkabacke, som ligger vid sidan av de större nedfarterna och ute på Björnö finns en härlig höjd som passar perfekt för klassisk pulka, åkmadrass, snowracer, tefat eller någon av alla andra innovativa varianter. Och du! Glöm inte hjälmen.

Plogade banor på Mälarisen

Det går nog inte att tipsa för många gånger om en tur på Mälarisen – det är helt enkelt en fantastisk upplevelse som ingen borde gå miste om när isen frusit till ordentligt. När minusgraderna har gjort grundjobbet så ser Västerås ideella plogare till att det finns säkra banor som vi kan röra oss på. Till fots, med skridskor eller med spark. All information du behöver, och fler tips på platser där du kan åka skridskor, har vi samlad i artiklarna länkade nedanför.

Aktiviteter på Mälarisen
Tre platser på hal is
Tänk på säkerheten

Vallby Friluftsmuseum

På Vallby Friluftsmuseum händer mycket kul under sportlovet!

Här kan ni exempelvis testa på ”Museideckarn och den kluriga sportlovsgåtan”. Det är en lekfull runda där ni med hjälp av en karta ska lösa ett uppdrag ute på området. Museets käpphästbana är också öppen för alla unga ryttare. Ta med din egen käpphäst eller låna en på plats. Nu är det äntligen säsongsstart för djurvandringarna. Museibonden visar er runt och ni får vara med när djuren får sin kvällsmat. Alla aktiviteterna är gratis!

Vallby Friluftsmuseum
Facebookevenemang- Sportlovskul på Vallby friluftsmuseum

Actionbadet Kokpunkten

Det skulle kunna kallas äventyrsbad, men actionbad är en bättre beskrivning av vad du har att vänta! Förr låg ett stort ångkraftverket i byggnaden. I dag har de åtta våningarna omvandlats till en vattenvärld med snirkliga rutschbanor, branta sluttningar och kraftiga forsar. På Kokpunkten tar de i från tårna och garanterar pirr i magen. Eller som de själva kallar det – badrenalin.

Actionbadet Kokpunkten
Boka boendepaket

Sporta på Bellevuestadion

I anslutning till sport- och aktivitetsområdet Rocklunda ligger multiarenan Bellevuestadion. Här är det öppet från tidig morgon till sen kväll alla dagar i veckan. Det är en mångsidig anläggning med plats för badminton, pingis, padel, tennis och squash. Här finns också 20 stycken bowlingbanor, som under fredag- och lördagkvällar omvandlas till discobowling med musik och blinkande belysning.

Bellevuestadion

Västerås Flygmuseum

Miniatyrer är fascinerande, men det är något extra spännande med att se riktiga flygplan på nära håll. I museets hangar står de uppradade – välputsade och fint bevarade. För den som vill leva sig in i rollen som pilot finns också möjlighet att själv hålla i spakarna i en av deras verklighetstrogna simulatorer! Museet har extraöppet under sportlovet och är under vecka 9 öppet torsdag och söndag. Vi rekommenderar att boka eventuell simulatorflygning i förväg.

Västerås Flygmuseum
Facebookevenemang – Sportlov på Västerås flygmuseum 

Västerås Skate & Parkourhall

På industriområdet Finnslätten utövas både skateboardåkning och parkour under samma tak. Här finns en häftig aktivitetshall med ramper, utmanande hinder och klätterställningar. Den drivs av ideella föreningen Korpen Västerås och medlemskap kan du ordna vid första besöket. Vanligtvis har de öppet sena eftermiddagar, men dubbelkolla alltid deras Facebook-sida för aktuella tider.

Västerås Skate & Parkourhall

Drama i domkyrkan

Besök Västerås domkyrka under sportlovet för att träffa Sally som är Mälarens fegaste pirat. Kan du hjälpa Sally att bli en modig sjörövare? Hon vill bli en tuff sjörövare men måste ha hjälp med att hitta sitt mod. ”Sjörövar-Sally och mysteriet med dopfunten” passar perfekt för barn i 4–7-årsåldern.

  • Måndagen den 26 februari
  • Tisdagen den 27 februari

Västerås domkyrka

Interaktiva utställningar

Är ni nyfikna? Vill ni testa för att lära? Då ska ni besöka Västmanlands läns museum på Karlsgatan 2. Här kan du se spännande, moderna utställningar och lära dig mer om Västmanlands historia i en härligt interaktiv miljö. Sjunger du karaoke i folkparken eller spelar du hellre Hnefatafl, vikingarnas egna strategiska brädspel?

Västmanlands läns museum

Använd er list!

Dörren stängs och nyckeln vrids om. Ni är nu inlåsta i ett rum fullt av utmanande gåtor och kluriga ledtrådar. Det är dags att slå era kloka huvuden ihop och samarbeta för att tillsammans lyckas ta er ut i det fria! Escape Room är en aktivitet som passar stora som små och är en riktigt rolig nöt att knäcka med gemensamma krafter.

Escape Room Västerås

Klurig klättring

På Klättercentret är det fullt fokus som gäller – både fysiskt och mentalt. Klätterväggarna är kantiga och buktande. De färgade greppen, eller ”handtagen” – som du håller dig fast vid, är utplacerade som oregelbundna banor. De har varierande svårighetsgrad och byggs om kontinuerligt, så här finns både utmaningar för proffsen och enklare prova på-kurser för barn och nybörjare.

Klättercentret Västerås

Trampolinparken JumpYard

I Västerås finns den 4000 kvadratmeter stora trampolinparken JumpYard på Erikslund, en destination som är perfekt för dem som söker rolig och rörlig inomhusaktivitet. Den stora ytan är fylld med ett brett utbud av olika aktiviteter som passar hela familjen. Här finns trampoliner, höghöjdsbanor, klättring och mycket annat kul!

JumpYard Västerås

Fängelseäventyr och lasergame

Utmana dina vänner eller familjen i ett fängelseäventyr likt tv-succén Fångarna på fortet. Här handlar det om att samarbeta i lag och lösa utmaningar för att få så många poäng som möjligt.

Prison Island
Boka boendepaket

Nöjeskällaren i city

Vid Stora Torget, mitt i stan, finns en något dold nöjespärla. I den amerikanska sportbaren O’Learys källare öppnar sig en lekvärld för alla åldrar. Här finns spel och tävlingar av många olika slag och som definitivt ger ett leende på läpparna. Vad sägs exempelvis om shuffleboard, bowling, minigolf, arkadspel, biljard eller pingis? Åldersgränsen kan variera, men vanligtvis krävs målsmans sällskap för alla under 18 år.

Tips! Går du i årskurs 9? Då kan du gå på LBSBs spelning på torsdagen under sportlovet!

O’Learys Västerås

Sportlovsparty med LBSB

Utmana varandra i västeråskunskap

Visit Västerås erbjuder digitala tipspromenader med Västerås teman. Det bästa är att du kan starta tipspromenaden vart som helst. Nu kan du kombinera en härlig promenad med att testa dina och barnens Västeråskunskaper, helt gratis!

Det enda som krävs är en smartphone, och att du laddar ner appen Active quiz, inget konto krävs. Skriv in quiz-Id: VASTERAS.

Ladda ner appen via QR-koden i denna länk

Leta Dingisar

Dingtunaspåret hittar du små söta figurer som kallas för ”dingisar”.  Längs med det 2 km långa spåret är det lätt och roligt att ta sig runt i jakten på de målade stenfigurerna. På plats kan du även kvittera ut ett bingokort och spela Dingisbingo längs vägen.

En riktigt roligt äventyr för dingisletare, stora som små!

Dingisarnas hemsida
Dingisarna på facebook

Upplev Mälardalens mäktigaste fornlämningar

Vacker natur och fika på en och samma plats! Anundshögsområdet i vinterskrud i kombination med Badelundaåsens natursköna miljö är den perfekta sportlovsupplevelsen för hela familjen eller för dig som vill njuta av en paus i vardagen. Glöm inte bort att avrunda besöket med en kopp varm choklad på Café Anund och se solen gå ner över Sveriges största gravhög, ett mycket fotovänligt ögonblick – vill vi lova!

Se caféets öppettider Café anund

Cirkusfestival för hela familjen

Under sportlovsveckan från tisdagen den 27 februari till lördagen den 2 mars kommer gycklargruppen TRiX och det fantastiska gästspelet Cirkus Embo´s hålla i flera tokiga, vackra och galna cirkusföreställningar! Nytt för den här festivalen är eldföreställningar på torsdagen och fredagen. Mer information om bland annat programmet och rekommenderad ålder för cirkusföreställningarna hittar du i evenemanget på Facebook.

Trixteaterfestival

Visit Västerås evenemangskalender

Här hittar du evenemang som händer under sportlovet, kalendern fylls på löpande.

Evenemangskalender

Fler tips för sportlovlediga

Kolla in tipsen på  avgiftfria lovaktiviteter artikeln fylls på efterhand som aktiviteter kommer in.

 

Med reservation för ändringar. Titta på respektive arrangörs hemsida för aktuell information.

Mer inspiration för ett händelserikt sportlov