En man som åker skridskor på Mälarisen drar ett barn på en bob. Foto: Avig Kazanjian

När Mälaren täcks med is knyts staden ihop med öarna ute i Västeråsfjärden. Vinter efter vinter återuppstår den efterlängtade aktivitetsytan på sjön som lockar tusentals besökare. Här rör du dig över stora öppna vidder och blickar ut över bländande vita landskap.

Vinterarenan på Mälaren

Så snart isen är säker tar sig Västerås ideella plogare ut på Mälaren och plogar en lång härlig bana. Perfekt för promenader, skridskoåkning och även spark så klart! För att hålla dig uppdaterad om isen är säker kan du följa Facebook-sidan Skridskobana på Västeråsfjärden eller besöka Aktivt Uteliv Björnögårdens webbsida med aktuella israpporter.

Skridskobana på Västeråsfjärden
Aktivt Uteliv Björnögården

Flera kilometer plogad bana

De markerade banorna är breda och fria från snö. Banans sträckning varierar från år till år, och ibland även från dag till dag. Vanligtvis ”startar” den vid Lillåudden, en kort promenad från Centralstationen. Sedan passerar den längs Öster Mälarstrand, ofta runt ön Östra holmen och hela vägen vidare till Björnö, där den kopplas ihop med plogade spår på det smala Hässlösundet. Praktiskt nog finns gott om bilparkeringar längs hela banan!

Västerås parkeringskarta

Folk promenerar och åker skridskor på mälarisen. Fotograf: Pia Nordlander
Is som har gått sönder. Foto: Mostphotos

Tänk på säkerheten

Isen kan försvagas snabbt och ett otränat öga har ofta svårt att skilja på säker och osäker is. Håll dig därför till de markerade banorna om du är osäker, ta det försiktigt och håll dig uppdaterad kring vad de lokala experterna rekommenderar. Anpassa din tur utifrån en dagsfärsk bedömning helt enkelt. Och du – se alltid till att ha sällskap och glöm inte hjälmen och isdubbarna!

Israpport för Västeråsfjärden
Israpport för Hässlösundet

Hyr eller låna utrustning

Saknar du något inför din tur på isen? Inga problem. Hos Aktivt Uteliv Björnögården kan du exempelvis hyra skridskor, spark och längdskidor. Om du har lite framförhållning och vill låna gratis kan du vända dig till Fritidsbanken. De lånar ut sportutrustning av alla möjliga slag, ungefär på samma sätt som ett bibliotek.

Aktivt Uteliv Björnögården
Fritidsbanken Västerås
Lakeside Adventure

Skridskor och hjälmar uppradade hos Fritidsbanken. Foto: Henric Byström
En mugg med varm choklad och små marshmallows. Foto: Mostphotos

Caféer längs Mälarisen

En tur på isen avslutas bäst med något värmande! Kanske varm choklad eller något annat med hög mysfaktor? Wåffelbaren på Björnögården är en ständig favorit, Mäster Jacobs bageri och konditori på Öster Mälarstrand lockar med nybakat och Kajens Café presenterar sig träffande som ”myscafét vid hamnen”.

Wåffelbaren
Mäster Jacobs
Kajens Café

Fler isande upplevelser: