En vuxen och två barn cyklar. Fotograf: Jonas Bilberg
Människor som cyklar vis Öster Mälarstrand. Fotograf: Pia Nordlander

Upptäck Västerås på cykel

Hoppa på cykeln och ta den fina cykelvägen till Gäddeholm. Förutom motion och fin natur kan du belöna dig själv med en fika på Gäddeholms Café. Njut av hembakad äppelkaka, grevens räksmörgås eller våfflor med hjortronsylt och grädde i härlig herrgårdsmiljö, bara ett stenkast från Mälaren.

Vill du ta en kortare tur finns Mälarpromenaden. En 4 kilometer lång markerad gång- och cykelväg längs med vattnet, från Lögastrand till Lasse Färnlöfs plats. Följer du Mälarpromenadens tydliga skyltning kan du exempelvis ta dig från stationen till Steam Hotel, Poesiparken, Kokpunkten actionbad eller Skateparken.

Cyklist på mountainbike i sommarlandskap. Fotograf: Mostphotos

Leder för Mountainbike

Runtomkring Västerås och Västmanland finns flertalet mountainbike-leder för både nybörjare och proffs. I skogarna i Rocklunda, Rönnby, Lista kärr och Gäddeholm finns färgkodade efter svårighetsgrad. Läs mer här!

Downhill på Vedbobacken

Vedbobacken erbjuder under sommarhalvåret liftburen downhill. Har du ingen egen cykel så finns utrustning att hyra på plats.

Har du blivit nyfiken på mountainbike och vill testa, är tipset att ta kontakt med Aktivt Uteliv Björnögården som har både utrustning och kurser för nybörjare.

Cykla i Västmanland

Tre personer som cyklar i mountainbike i skogen. Pressbild.

Aktivt Uteliv Björnögården – cykling

På friluftscentret kan du hyra mountainbikes och boka en grundkurs eller... (Läs mer) guidad tur. Du kan tvätta din cykel och få hjälp med enklare reparationer. Teknikbana med hinder i olika svårighetsgrad samt en familjevänlig mountainbikeled finns. Leden som är 3 km är blå (lätt) men har stickspår på röd nivå (medel). Åke över bron till fastlandet så kan du följa stigarna upp på Badelundaåsen eller vika av mot Gäddeholm där det finns fler mountainbikeleder.


Björnövägen, 723 48 Västerås
021-262 00

Kvinna promenerar i spåret på Björnö. Fotograf: Pia Nordlander

Björnö

Björnö är en långsmal ö i Mälaren med broförbindelse till fastlandet.... (Läs mer) Ön har varit ett naturreservat sedan 1959 och är en populär plats för friluftsliv och olika utomhusaktiviteter. På ön ligger friluftscentret Aktivt uteliv Björnögården som hyr ut fritidsutrustning efter säsong. Här finns motionsspår, grillplatser, mountainbikeleder, flera fina badplatser. När snön lägger sig så kan man susa ner för Björnöbacken eller åka skridskor på isen.


Björnö, Västerås

Två människor som paddlar iväg i en kanot. Pressbild

Edens Garden boende, cykel- och kanotuthyrning

Edens Garden erbjuder lantligt boende, guidade turer och uthyrning av cyklar... (Läs mer) och kanoter i vackra Svartådalen. I ett område av riksintresse för friluftsliv och har värdefulla, fågelrika Natura 2000 våtmarker med fascinerande biologisk mångfald. Omnejden är utmärkt för cykelturer. Olika vägunderlag förekommer, såsom asfalt och grusväg och enstaka branta backar. På Svartån och Fläcksjön med den berömda Braheholmen paddlar du kanot utan att trängas.


Hällsjö 108, 726 92 Skultuna
070-681 89 87

Männsikor som vandrar i vildmarken. Foto: Jonas Landolsi

Jonas Vildmark Bushcraftcenter

Jonas Vildmark Bushcraftcenter brinner för det rustika friluftslivet. Under... (Läs mer) kurserna vandrar och utforskar du Riddarhyttans skogar. Passa på att vandra mellan glittrande tjärnar och historiska kulturmiljöer som Röda Jorden och Geoslingan. Områdets slingrande stigar erbjuder även spännande upptäcktsfärder med din mountainbike. Och vill du hellre utforska från vattnet så finns det gott om ställen att blöta din kanot.


Hyttvägen 1 , 730 91 Riddarhyttan

Barn som åter skateboard och kickbike. Fotograf : Pia Nordlander

Löga skatepark

Löga skatepark är en 2400 kvadratmeter stor utomhuspark precis vid Mälarens... (Läs mer) kant. Skateparken är till för dig som åker skateboard, BMX samt kickbike och som vill chilla tillsammans en stund. Läget vid Västerås Gästhamn gör att det är enkelt att ta sig dit. Det är promenadavstånd både från Västerås City och centralstationen.


Lögarängsvägen, 721 32 Västerås

En motorcykel på MC Collection på Tidö. Fotograf: Pressbild/ Caroline Romare

MC Collection & Cykelmuseum - Tidö slott

I det vackra Stenstallet på Tidö slott hittar du MC Collections fantastiska... (Läs mer) samling av motorcyklar från 1900-talets början fram till idag. I utställningen får man även träffa mc-personligheter som har eller har haft mc som en del av sitt liv. Inför säsongen 2020 bjuds det på nyheter i MC-utställningen. I Stenstallet kommer även en cykelhistorisk utställning att presenteras.


Tidö Slott, 725 92 Västerås
070-003 93 73

En kvinna och en man som paddlar kanadensare. Pressbild

Nordic Discovery

Specialister på viltskådning, vildmarksäventyr och aktiva naturupplevelser i... (Läs mer) norra Västmanland. Guidade äventyr: älg och bäversafari, kanot, kajak, mountainbike, vandrings, skridsko, snösko och skidturer. Självguidade äventyr: uthyrning av kanoter, kajaker, cyklar, mountainbikes, roddbåtar, skridskor och snöskor. Logi i vildmarkslodge och semesterstuga i direkt närhet till Nordic Discoverys Äventyrscentral.


Handelsbobacken 2, Kloten, 714 91 Kopparberg

Bild visar området över hela rocklunda

Rocklunda

Rocklunda är en plats i Västerås med många syften, här finner du arenor,... (Läs mer) hallar, motionsspår och vintertid även skidspår. Barn och ungdomar idrottar här, skolor bedriver skolidrott och elitlagen bjuder på spännande matcher. Cuper och tävlingar arrangeras här flera gånger årligen och då och då gästas arenorna av stora artister och hallarna fylls av mässor.


Rocklundagatan, 722 17 Västerås

Två kvinnor och en man står med hyrcyklar på en strand. På bilden ligger en märkning om 200 kr/ dygn.

Sahlbergs Cykel

Hyr cykel och upplev Västerås! På Sahlbergs Cykel och Sport kan du hyra... (Läs mer) 3-växlade damcyklar. De erbjuder transport av cykeln inom Västerås, om du till exempel vill starta vid Centralstationen eller på annan plats.


Emausgatan 29, 722 24 Västerås
021-14 81 12

Downhill åkning i sommarsolen nedför Vedbobacken i Västerås. Foto: Mostphotos

Vedbobacken downhill

Ta liften upp och cykla ner. På Vedbobacken i Västerås finns det 3... (Läs mer) mountainbikespår ner från toppen i varierande svårhetsgrader. Liften till toppen håller öppet enligt ordinarie öppettider sommartid och för de som inte kan åka lift finns det skjuts upp i kärra. Downhill-cyklar och hjälmar finns för uthyrning. Vedbobacken är en stadsnära skidanläggning i Västerås som erbjuder skidåkning på vintern och downhill på sommaren.


Hagabergsgatan, 724 84 Västerås
021-548 06 11

Låt oss inspirera till din cykel upplevelse: