Vy över den gula villan Elsa Andersson Konditori. Fotograf: Pressbild

Upplev Arboga

 • Dramatiserad stadsvandring –  Häng med på en dramatiserad vandring  i Arbogas medeltida stadskärna med riksintresse.  Arbogas fantastiska historia.
 • Arboga Bryggerimuseum – Känner du igen uttalet ” Det kommer efter som Arboga öl”?  Besök Arboga Bryggerimuseum som är det enda bevarade träbryggeriet i Sverige.

 

 

Kryssa på Hjälmare kanal

Hjälmare kanal är Sveriges äldsta konstgjorda vattenväg som invigdes  på 1600-talet. Kanal är 14 km lång och
har nio handdragna slussar med en höjdskillnad på 21 meter mellan
Mälaren och Hjälmaren.

 

Här hittar du fler upplevelser i Arboga

 

Upplev Köping

 

 

Gamla hus och skyltar på Gammelgården friluftsmuseum och Café. Fotograf: Pressbild

Gammelgården friluftsmuseum och Café

Ett besök på Gammelgårdens friluftsmuseum ger dig en spännande inblick i livet på 1800-talet. Byggnadskultur, gammalt hantverk, aktiviteter för barn och fika under trädkronorna intill Karlbergsskogen.

 

Här hittar du fler upplevelser i Köping

Upplev Kungsör

 

 • Kungsudden –  Kungsuddens kungsgård grundades redan på 1500-talet av Gustav Vasa. Här är perfekt att stanna till för hembakt fika på kunglig mark serverat av Himmelsberga hembakt.

 

 

Vy över miniatyrlandet Kingdom. Fotograf: Pressbild

Miniature Kingdom

Miniature Kingdom är en modelljärnväg som visar upp Sverige och dess landskap i en miniatyrvärld. Kika efter Karlsson som flyger över takåsarna på Söder samt lyssna efter sirenerna när brandkåren rycker ut då Gävlebocken brinner.

 

Här hittar du fler upplevelser i Kungsör

Upplev Norberg

 • Bråfors Bergsmansby – är en välbevarad Bergsmansgård med anor från 1200-talet. Själva gården kallas Brategården och är sedan 2006 ett kulturreservat.
 • Nya Lapphyttan – Upptäck och lär dig mer om Bergslagens medeltida historia vid Nya Lapphyttan. Se den stora masugnen, kika in i hyttorna, lär dig mer om bälgar, vattenhjul och järnets historia

 

 

Elsa Anderssons Konditori. Fotograf: Pressbild

Elsa Anderssons konditori

När du besöker Norberg är historiska Elsa Anderssons konditori från 1916  nästan ett måste. Ja även enligt utförsåkaren Frida Hansdotter som kommer härifrån.

 

Här hittar du fler upplevelser i Norberg

Upplev Fagersta

 • Ängelsberg– Här hittar du världsarvet Engelsbergs bruk, världens äldsta bevarade oljeraffinaderi och en skulpturpark väl värd en omväg.
 • Västanfors hembygdsgård – Precis intill Strömsholms kanal hittar du Västanfors hembygdsgård. Strosa runt mellan stugorna, herrgårdsparken och  besök Handelsboden samt  upplev slussområdet.

 

En man ligger i en hängmatta. Fotograf: Pressbild

Hängmatteskogen på Landsberget

Hängmatteskogen har blivit en riktig uppskattad snackis. Vandra och njut av utsikten och vila sedan i någon av de färgglada hängmattorna. På Landsberget,  som är en del av Bruksleden, kan du även uppleva kanjon och grottor.

 

Här hittar du fler upplevelser i Fagersta 

Upplev Skinnskatteberg

 

Ebba Brahes Lusthus

Ebba Brahes lusthus är en del av det som finns  kvar av Bockahammarbruk. Lusthuset är byggt 1636 och därmed Sveriges äldsta bevarade lusthus.

 

Här hittar du fler upplevelser i Skinnskatteberg

Upplev Hallstahammar

 • Strömsholms slott – ett av Sveriges kungliga slott. Här finns vackra slottssalar, slottskapell och  och en stor slottspark med vackra omgivningar. Passa på att besök Ridskolan Strömsholm när du är här.
 • Åsby Hem och Trädgård – deras ambition är att ge dig inspiration till ett vackert hem hela året. Det här är en destination för växtälskare men de har även ett stort utbud av heminredning.

 

Båttur på Strömsholms kanal

Strömsholms kanal går från Borgåsund i söder  till Smedjebacken i norr.  Det är  11 mil farled och över 100 meters fallhöjd genom 26 slussar. Följ med på en båttur med  Oden så får du uppleva en del av kanalen.

Här hittar du fler upplevelser i Hallstahammar

Upplev Surahammar

 • Mc-museet Gyllene hjulet – Upplev motorcykelhistoria! Här visas motorcyklar från seklets början fram till 1970-talet.
 • Virsbo konsthall – ett populärt besöksmål med sin över 800 kvm utställningshall i den gamla genuin bruksmiljön i Virsbo.

 

 

Gänget som arbetar på Genbergs Café sitter på bryggan intill cafét. Fotogra

Genbergs sommarcafé

Caféet ligger vackert i den gamla bruksgården intill slussen till Strömholms kanal bara ett stenkast från Virsbo konsthall.

 

Här hittar du fler upplevelser i Surahammar

Upplev Sala

 • Sala Silvergruva  – de har en lång och fascinerande historia som innefattar hundratals år av kultur-, arbetslivs-och industrihistoria. Den berättelsen vi de förmedla till dig ovan jord eller varför inte ta hissen 155 meter ner i gruvan.
 • Stadsvandring genom Bergsstaden Sala – Följ med på en guidad visning av  Sala som under en kort period var Sveriges huvudstad.

 

Blommor och gräs växer fram i den karga naturen på Hälleskogsbrännan. Foto: Mostphotos

Hälleskogsbrännan

Sommaren 2014 drabbades Västmanland av den stora skogsbranden. Hälleskogsbrännan är en del av det område som drabbades. Utkikstornet vid Grävlingsberget har blivit en plats många kommer till för att se förödelsen men även hur naturen sakta men säkert väcks till liv igen.

 

Här hittar du fler upplevelser i Sala

Upplev Västerås

 • Elbafärjan – Västerås egen hop on hop off färja. Ta en rundtur på 1h eller stanna och ta nästa båt hem.
 • Mälarpromenaden –  är en 4 kilometer lång markerad gång- och cykelväg längs med vattnet. Promenadstråket är mycket uppskattat av både Västeråsare och turister.
Ett barn äter en glass på Frösåkers Brygga i Västerås med ett stort vikingaskepp i bakgrunden. Foto: BildN

Frösåkers Brygga

Strosa runt på bryggan och kika på alla medeltida båtar och kliv ombord på den stora koggen. Njut av god mat samt deras hemgjord glass som bara den i sig är värd en resa!

 

Här hittar du fler upplevelser i Västerås

Du kanske också är intresserad av: