Fyra barn sitter tillsammans i en stol med en papegoja på Kungsbyn. Foto: Pressbild
Barn sitter på en sten på Vallby Friluftsmuseum och äter godis från den gamla handelsboden. Foto: BildN

För både små och stora

Allt beror så klart på årstid, intresse och ålder. För de minsta är några timmar på Leos Lekland alltid väldigt uppskattat. Samma sak gäller Vallby Friluftsmuseum, som med sina gamla stugor, omgivningar och djur, skapar lycka och upplevelser för både stora som små.

För de lite äldre barnen är tipset Prison Island här får hela familjen samarbeta och lösa problem.

Om du vågar lite mer är tipset att testa höghöjdsbanan på Björnö eller att göra ett besök på actionbadet Kokpunkten.

Vy över Björnögården från ovan. pressbild.

Aktivt Uteliv Björnögården

Friluftscentret Aktivt Uteliv Björnögården erbjuder både boende, mat och... (Läs mer) framförallt massor av aktiviteter, sommar som vinter. Hyr sport- och friluftsutrustning eller hänga med på en kurs eller tur som de arrangerar. Här finns även mountainbikeleder samt plogade skridskobanor vintertid. På Björnögården kan du äta gott från Wåffelbarens smarriga meny. Vill du bo kvar kan du boka en stuga på ön. Stugbyn ligger mitt i naturen, men nära staden.


Björnövägen, 723 48 Västerås
021-262 00

Tre personer som cyklar i mountainbike i skogen. Pressbild.

Aktivt Uteliv Björnögården – cykling

På friluftscentret kan du hyra mountainbikes och boka en grundkurs eller... (Läs mer) guidad tur. Du kan tvätta din cykel och få hjälp med enklare reparationer. Teknikbana med hinder i olika svårighetsgrad samt en familjevänlig mountainbikeled finns. Leden som är 3 km är blå (lätt) men har stickspår på röd nivå (medel). Åke över bron till fastlandet så kan du följa stigarna upp på Badelundaåsen eller vika av mot Gäddeholm där det finns fler mountainbikeleder.


Björnövägen, 723 48 Västerås
021-262 00

Person som går på en hängbro uppe i trädtopparna. pressbild.

Aktivt Uteliv Björnögården – Höghöjdsbana

Höghöjdsbanan är en spännande utmaning som sätter både din balans och... (Läs mer) problemlösningsförmåga på prov. Passar både små och stora klättrare, tillsammans tar ni er från träd till träd med hjälp av hängbroar, nät, linbanor och andra roliga utmaningar. Banan består av 3 delar. Den lätta delen är cirka fyra meter över marken, den andra medelsvåra delen är på sex meters höjd och leder till den tredje delen som är svår och sitter på åtta meters höjd.


Björnövägen, 723 48 Västerås
021-262 00

Ett gäng spelar Archertag hos Combat Archery Sverige. Foto: Pressbild

Archertag

Archertag erbjuder en blandning mellan paintball och bågskytte. Det är få... (Läs mer) saker som triggar igång ett gapskratt som en välriktad pil i pannan på din kompis – och det är precis det Archertag handlar om. Archertag bygger en bana med skydd att ta betäckning bakom och ni försöker sedan pricka spelarna i motståndarlaget. Ett actionfyllt pilbågskrig och fantastiskt roligt att göra med kompisgänget eller kollegorna!


Västerås, Västerås
08-21 85 05

Bowlingbana med käglor och bowlingklot på Bellevue. Foto: Pressbild

Bellevuestadion idrottsanläggning

Bellevuestadion erbjuder många olika aktiviteter för den sportintresserade,... (Läs mer) som padel (både inne och ute), squash, bowling, tennis och badminton. Det finns ett flertal bowling- och badmintonbanor samt bordtennis och mycket mer. På fredag och lördagskvällarna erbjuds det discobowling med musik och blinkande lampor.


Slånbärsgatan 2, 722 23 Västerås
021 - 15 63 50

Ett rött hus med bangolfbanor framför. Fotograf: Pressbild

Bäckby Bangolfklubb

Västerås Bangolfklubb ligger 500 norr om Bäckby centrum vid slutet av... (Läs mer) Bandverksgatan. Anläggningen består av 18 välskötta filtbanor samt en terrass under tak där man kan fika eller äta en glass. Öppettider: Maj, juni, juli och augusti: 13:00 – 20:00. Sista insläpp är 1 timma före stängning.


Bandverksgatan 102, 724 74 Västerås
0768029437

Färgglad stenfigur på en stubbe i skogen. Foto: Linda Heplinger

Dingisarna

Detta är ett äventyr för barnfamiljer. I Dingtunaspåret en mil... (Läs mer) väster om Västerås "bor" Dingisarna. Med spänning ger ni er ut längs det 2 kilometer långa elljusspåret och letar efter de små färgglada stenfigurer som bor längs spåret. Vid start finns möjlighet att köpa en bingobricka om man vill utmana varandra.


Landslagsgatan 17, 724 75 Västerås

Djäkneberget en höstdag med domkyrkan, Skrapan och stadshustornet i bakgrunden. Fotograf: Clifford Shirley

Djäkneberget

Högre än domkyrkans höga torn - blickar Djäkneberget ner över Västerås.... (Läs mer) Namnet kommer från ordet "djäkne", en student vid stadens gymnasium. I det här fallet på den närliggande skolan som idag är Rudbeckianska gymnasiet. Ända sedan parken anlades under 1800-talets slut har Djäkneberget varit en populär samlingsplats för både västeråsare och turister. Du kan även fascineras av de drygt 500 inskriptionerna i sten som finns där.


Djäknebergsgatan 10, 724 61 Västerås
021-13 48 80

Entrén till Elektra Bio. Foto: Pressbild

Elektra Bio

Elektra Bio är en mångkulturell mötesplats för film och samtal med ett... (Läs mer) brett utbud av filmer från hela världen. Här visas huvudsakligen Västeråspremiärer, men även andra filmer i speciella sammanhang. Dessutom arrangeras regissörsbesök, seminarier och filmpedagogisk verksamhet.


Sintervägen 6, 721 30 Västerås
021-12 30 60

Entré till Filmstaden i Västerås. Fotograf: Pressbild

Filmstaden

Ett biobesök är populärt och i Västerås visas det mesta som går upp på... (Läs mer) bio i Sverige – alltifrån de stora Hollywoodfilmerna till smalare film från hela världen. Som det naturliga navet i Kvarteret Kol hittar du Filmstaden. Sveriges första helt digitaliserade biograf med kafé, bar och åtta salonger.


Smedjegatan 3, 722 13 Västerås
08-562 600 00

En minigolfbana hos First Camp i äventyrstema. Foto: Pressbild

First Camp Västerås-Mälaren Äventyrsgolf

En rolig aktivitet på First Camp Västerås-Mälaren är äventyrsgolf. Banan... (Läs mer) är byggd i miniatyr men efter “skalenliga ritningar” över några av världens finaste golfbanor som förebilder. Det 18:e hålet, till exempel, är en miniatyr av Pebble Beach och 12: e hålet är baserad på Augustas. Banan är komplett med växter, vatten, vattenhinder och mycket annat som gör spelet lite roligare.


Johannisbergsvägen, 725 91 Västerås
021-14 02 79, 0771-10 12 00

Flera vikingabåtar samt koggen Roter Teufel på Frösåkers Brygga. Foto: Pressbild

Frösåkers Brygga – Västerås historiska skeppsmuseum

På Frösåkers Brygga vill de ge besökarna möjlighet att ta del av det... (Läs mer) fornnordiska livet. Här finns roliga prova-på aktiviteter för dig som vill vara viking för en dag. Besök Sveriges största flytande båtmuseum, med över 20 vikingaskepp, medeltida skepp och allmogebåtar. På plats finns ett kafé som serverar hemgjord glass, svenska bullar samt stora goda smörgåsar.


Frösåkers Brygga 7, 725 97 Västerås
070-573 43 43

Häst och vagntur med Grönsaksbonden. Foto: Pressbild

Häst & Grönsaksbonden

Hos Häst & Grönsaksbonden finns det möjlighet att ta en ridtur på... (Läs mer) hästryggen i den härliga naturen i utkanten av Västerås. Eller prova på att köra häst och vagn. På vintern, när snön ligger vit på marken, är det magiskt att ta en tur i det vackra vinterlandskapet med häst och släde. Här får du uppleva naturen tillsammans med djuren på det sätt som passar dig. Han har även grönsaksodling, så du kan köpa med dig färska grönsaker hem.


Målhammar 3, 725 96 Västerås
070-672 16 38

Människor som hoppar på Jumpyard i Västerås. Foto: Pressbild

JumpYard Västerås

Över 4000 kvm stor trampolinpark med massor av studsmattor, Sky Rider (linbana... (Läs mer) i taket), höghöjdsbana, Clip N Climb-klättring, Ninjabana, Valo tv-spel, Wipe Out mm. Här finns aktiviteter som passar de flesta (från 4 år). Blir ni hungriga eller sugna på något gott så finns ett mysigt kafé med både god mat och fika.


Hallsta Gårdsgata 22, 721 38 Västerås
021-41 24 12

Entrén till Karlsgatan 2. Foto: Pressbild

Karlsgatan 2 – Ett hus, två muséer

Karlsgatan 2 i Västerås city är en mötesplats för konst och kulturarv. Ett... (Läs mer) hus med två muséer, Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum. På Karlsgatan 2 visas även spännande utställningar för både stora och små och de erbjuder även visningar, workshops, föredrag och olika evenemang. Här finns också ett faktarum med arkiv och bibliotek med en massa spännande arkivmaterial.


Karlsgatan 2, 722 14 Västerås
021-39 32 22

Klättervägg på Klättercentret i Västerås. Foto: Pressbild

Klättercentret

Augusti 2020 slog de upp portarna till vad de blygsamt anser vara deras bästa... (Läs mer) klätterhall hittills. De bygger kontinuerligt om banorna, så här finns härliga utmaningar både för nybörjaren och proffset.


Kraftlinjegatan 4, 721 36 Västerås

Montage på Actionbadet Kokpunkten. Foto: Pressbild

Kokpunkten - Sveriges första actionbad

Ruschen, svischandet, pirret i magen och det omedelbara lyckoruset går... (Läs mer) faktiskt att sätta ord på! Actionbadet Kokpunkten kallar det badrenalin. Redan innan du kliver in genom den pampiga entrén står det klart att detta inte är ett vanligt badhus. Jättebyggnaden som reser sig mot skyarna rymmer hela 1 200 besökare samtidigt och är fylld till bredden och höjden med aktiviteter fördelade på åtta våningar.


Kraftverksgatan 11, 721 30 Västerås
021-448 55 00

Vita och bruna alpackor som står i en klunga. Foto: Pressbild

Kolmstahöjdens Alpacka

Kolmstahöjdens Alpacka är en liten gård som ligger en dryg mil utanför... (Läs mer) Västerås. Här finns alpackor, får, höns och ankor som du har möjlighet att komma riktigt nära i lugn och ro. Alpackorna är försiktiga, men också väldigt nyfikna, och mötet sker på deras villkor. Gården tar emot förbokade besök, ett sällskap i taget, så du får en unik och personlig upplevelse – oavsett om du kommer ensam, men familj eller med vänner.


Kolmsta 17, 72596 Västerås

Ett barn besöker älgarna på Kungsbyns djurpark. Foto: Pressbild

Kungsbyn Djurpark

Stängt för tillfället. Kungsbyn Djurpark, en plats som är kul och lärorik... (Läs mer) för både barn och vuxna. På Kungsbyn får du uppleva djuren på riktigt nära håll. Du får träffa allt från lemurer och kameler till fågelspindlar och nätpytonormar. Här finns även en bistro där du kan ta en paus och fylla på batterierna för att ta ännu en vända utomhus i parken eller hälsa på hos djuren som håller till inomhus.


Kungsbyn 33 , 725 98 Västerås
021-212 50

En liten kalv på Kärrbo Prästgård. Foto: Pressbild

Kärrbo Prästgård

Kärrbo Prästgård i utkanten av Västerås är en levande gård som strävar... (Läs mer) efter hållbar utveckling. De odlar grönsaker utan kemikalier och konstgödsel och låter kor, får och hästar beta på åkrarna för maximal bindning av koldioxid och mångfald av insekter och fåglar. Besök deras gård och handla i deras gårdsbutik. De har tre stora evenemang per år, Kärrbodagen, Skördemarknad och Julmarknad.


Kärrbo Prästgård 6, 725 97 Västerås
070-345 71 32

Maskoten Tiger hos Leos Lekland. Foto: Pressbild

Leo's Lekland

På Leo's Lekland kan hela familjen låta barnasinnet ta över för en dag.... (Läs mer) Leo's Lekland är en lekkedja som finns i både Sverige, Norge och Danmark. Detta är en plats för hela familjen att träffas och umgås. Här finns studsmattor, trampoliner, bollhav, klätterställningar och rutschkanor i alla dess former. Ladda sedan familjens batterier med en välsmakande godsak i kaféet.


Hällagatan 6, 721 34 Västerås
021 - 12 70 00

Barn som åter skateboard och kickbike. Fotograf : Pia Nordlander

Löga skatepark

Löga skatepark är en 2400 kvadratmeter stor utomhuspark precis vid Mälarens... (Läs mer) kant. Skateparken är till för dig som åker skateboard, BMX samt kickbike och som vill chilla tillsammans en stund. Läget vid Västerås Gästhamn gör att det är enkelt att ta sig dit. Det är promenadavstånd både från Västerås City och centralstationen.


Lögarängsvägen, 721 32 Västerås

Simbassänglängor med utsikt över mälaren. Foto: Pressbild

Lögarängsbadet

Lögarängsbadet är ett nybyggt inomhusbad som ligger fint vid Mälarens... (Läs mer) strand. Här finns en stor motionssimbassäng och en barnpool. På sommaren erbjuder badet utomhusbad i stora fina bassänger med stora gräsytor. Ett fik som serverar fika och enklare luncher finns för den som blir hungrig. Lögarängsbadet erbjuder något för alla.


Sjöhagsvägen 1, 721 32 Västerås
021-39 19 05

Minigolf hos Hälla golf med pirattema. Foto: Pressbild

Piratgolf

Granne med Hälla Shopping hittar du Hällas Piratgolf. Här spelar du över... (Läs mer) broar och genom berg, förbi dödskallen och piraterna. Här kan du även ta en glass eller fika. Spela en rolig och spännande variant av bangolf tillsammans med hela familjen. Det blir ett riktigt piratäventyr!


Hällamotet, 721 35 Västerås
021-14 14 44

Vy över kickbikebanan vid lögarängsparken. Fotograf: Pressbild

Pop-up kickbike-bana

Populär pop-up kickbike-banan vid Lögastrand. Du hittar den på... (Läs mer) sidoparkeringen mellan Lögarängsbadet och rekreationsområdet. Öppettider: Kickbike-banan är öppen dygnet runt från mitten av maj till och med höstlovet.


Lögarängsparken, 724 60 Västerås

Två kvinnor och en utmaning på Prison Island. Foto: Pressbild

Prison Island - fängelseäventyr och lasergame

Prison Island är ett upplevelsecenter likt tv-succén Fångarna på fortet.... (Läs mer) Här handlar det om att samarbeta i lag och lösa utmaningar för att få så många poäng som möjligt. Här välkomnas liten som stor. Samla dina vänner, bilda ett lag och lös uppgifterna i fängelsecellerna tillsammans och utmana varandra.


Kopparbergsvägen 13, 722 13 Västerås
021-35 13 50

Badande människor på Skultunabadet. Foto: Pressbild

Skultunabadet

Skultunabadet är ett familjevänligt utomhusbad med stora gräsytor där du... (Läs mer) hittar din egen plats utan trängsel. Här finns en liten lekpark med sandlåda, gungställning och lekstuga. Badet har fyra bassänger. Badet har inga badvakter men däremot badvärdar som svarar för din trivsel och service under din vistelse på badet.


Vallonvägen 10 , 730 50 Skultuna
021-39 38 41

En pojke som springer ut i vattnet på Sundängens Badplats. Foto: Pressbild

Sundängen badplats

Ut mot Ängsö finns badplatsen Sundängen, en trevlig badplats för hela... (Läs mer) familjen. Detta är en familjevänlig badplats med sandstrand och brygga, fina toaletter, bangolf, beachvolleybollplan och nära till servering med rättigheter. Badplatsen ligger på Västerås camping Sundängen.


Sundängen, 725 98 Västerås
0171-44 10 43

Bassängen på Tillbergabadet. Foto: Pressbild

Tillbergabadet

Ett familjebad med 32 grader i vattnet. Här kan du och familjen bada i badets... (Läs mer) uppvärmda bassäng, njuta av lite godsaker i deras kafé, basta eller gå på vattengymnastik. Det finns även möjligheter att hyra badet för kalas, avslutningar eller andra tillställningar där man kan kombinera en timme i badet med fika.


Norra Klintvägen 15, 722 33 Västerås
021-660 10

Bilden visar små röda hus med en gammal vagn. Fotograf Nina larsen Welander

Vallby Friluftsmuseum

Vallby Friluftsmuseum är ett av Sveriges största friluftsmuseum med ett... (Läs mer) 40-tal byggnader från Västmanlands län. Här visas jordbrukslandskap med bland annat bondgård och torparmiljö, stadskvarter och den nyare tidens missionshus och byskola. Till museimiljöerna hör de lantrasdjur och kulturhistoriska växter som är museets levande samlingar. Här hittar du även glashantverk och silversmide.


Skerikesvägen 2, 724 80 Västerås
021-39 80 70

Bild beskriver en backe med en stor vimpel och folk i bakgrunden

Vedbobacken

Vedbobacken är en stadsnära skidanläggning i Västerås, som erbjuder... (Läs mer) skidåkning på vintern och downhill på sommaren. Här finns det flera olika nedfarter i varierande svårighetsgrader, från grönt till rött med två liftar. Vid anläggningen finns även en pulkabacke som håller öppet när anläggningen är öppen. Kika efter när liften håller öppet!


Hagabergsgatan, 724 84 Västerås
021-548 06 11

En man som är i luften och åker i cableparken. Fotograf: Peter Vahlfridsson

Västerås Cable Park

En kabelpark är som en skate- eller snowboardpark, fast för vattensport.... (Läs mer) Istället för att åka efter en båt dras du här framåt med hjälp av en eldriven linbana. I vattnet finns en del hopp, rails och annat för de mer erfarna åkarna men även för nybörjare erbjuder parken en hel del skoj och passar bra både för barn och vuxna. Här kan du åka allt från vattenskidor, kneeboard och wakeboard till wakeskate eller kiteboard.


Lögarängsvägen 4, 721 32 Västerås

Bild beskriver en vägg med konst, en kvinna sitter längst ned i vänster hörn: Fotograf: Bo Gyllander

Västerås konstmuseum

Västerås konstmuseum visar utställningar med framförallt svensk och nordisk... (Läs mer) samtidskonst och verk ur stadens konstsamling. På Västerås konstmuseum möts dagligen människor i olika åldrar och från olika kulturer. Här arbetar de kreativt med ett brett konstbegrepp som inrymmer allt från konsthantverk och design till måleri, video och performance. Museet är en del av Karlsgatan 2 - Ett hus med två muséer. Här hittar du även Västmanlands läns museum.


Karlsgatan 2, 722 14 Västerås
021-39 32 22

Skateboardåkare inne på Västerås Skate och Parkourhall. Foto: Pressbild

Västerås Skate & Parkourhall

Inne på Västerås Skate & Parkourhall, som ligger på Finnslätten, kan... (Läs mer) du även åka kickbike, bmx och inlines.


Lugna Gatan 18, 721 36 Västerås
021-18 05 49

Bild visar entré till västmanlands läns museum. Fotograf: Maja-Lena Molin

Västmanlands läns museum

Västmanlands läns museum visar spännande, interaktiva utställningar för... (Läs mer) både stora och små. Här erbjuds även workshops, föredrag och olika evenemang. Västmanlands läns museum är en del av Karlsgatan 2 - Ett hus med två muséer. Det andra muséet som du hittar i samma hus är Västerås konstmuseum.


Karlsgatan 2, 722 14 Västerås
021-39 32 22

Du kanske också gillar: