Ett barn hänger upp och ned i en klätterbana hos Klättercentret Västerås. Foto: Pressbild
Ett litet barn sitter i Domkyrkan och tittar i en broschyr om Spårhunden. Fotograf: Magnus Aronsson

Stort utbud av aktiviteter under tak

Utbudet av inomhusaktiviteter i Västerås är både stor och brett. Här finns något för alla åldrar. Testa hur snabbt du och dina vänner tar er ut ur ett låst rum på Escape Room. Eller ta med barnen och upplev utställningarna på Västmanlands läns museum.

Västerås domkyrka, med stjärnor i Guide Michelin, har något som de kallar ”spårhunden”. Här kan vuxna och barn uppleva kyrkan tillsammans genom att leta djurspår.

 

Ett gäng spelar Archertag hos Combat Archery Sverige. Foto: Pressbild

Archertag

Archertag erbjuder en blandning mellan paintball och bågskytte. Det är få... (Läs mer) saker som triggar igång ett gapskratt som en välriktad pil i pannan på din kompis – och det är precis det Archertag handlar om. Archertag bygger en bana med skydd att ta betäckning bakom och ni försöker sedan pricka spelarna i motståndarlaget. Ett actionfyllt pilbågskrig och fantastiskt roligt att göra med kompisgänget eller kollegorna!


Västerås, Västerås
08-21 85 05

Bowlingbana med käglor och bowlingklot på Bellevue. Foto: Pressbild

Bellevuestadion idrottsanläggning

Bellevuestadion erbjuder många olika aktiviteter för den sportintresserade,... (Läs mer) som padel (både inne och ute), squash, bowling, tennis och badminton. Det finns ett flertal bowling- och badmintonbanor samt bordtennis och mycket mer. På fredag och lördagskvällarna erbjuds det discobowling med musik och blinkande lampor.


Slånbärsgatan 2, 722 23 Västerås
021 - 15 63 50

Malet kaffe på Björklunds Kafferosteri. Foto: Pressbild/ Oscar Helgstrand

Björklunds Kafferosteri - kaffeprovning

På Björklunds kafferosteri kan du botanisera i massvis med kaffesorter och... (Läs mer) rådfråga kaffeexperterna om tips om deras goda kaffe. Björklunds kafferosteri rostar bönorna på plats, i närheten av Saluhallen Slakteriet i Västerås, och skapar nya typer av specialkaffe för hjärta och hjärna.


Slakterigatan 10, 721 32 Västerås
021-490 03 50

Kille som sitter i mörker och spelar Esport på dator. Pressbild

Bright Esports

Bright Esports är en Esport Arena där det erbjuds möjlighet att boka en... (Läs mer) plats för afterwork, events, kalas eller gaming med kompisar. På arenan finns tio fulla setups från Sharkgaming och fyra racing simulatorer.


Traversgatan 17, 721 38 Västerås

Två hästar i en solig skogsdunge på Bångbo gård i Västerås. Foto: Pressbild

Bångbo Gård

Välkommen till Bångbo Gård för att njuta av kombinationen djur och natur.... (Läs mer) Du rider i harmoni och i samspel med deras fantastiska lusitano hästar i en miljö långt bort från stadens brus. De erbjuder allt från turridning till ridkurser, event och privatlektioner.


Bångbo Gård, 726 92 Skultuna
073-723 88 10

Entrén till Elektra Bio. Foto: Pressbild

Elektra Bio

Elektra Bio är en mångkulturell mötesplats för film och samtal med ett... (Läs mer) brett utbud av filmer från hela världen. Här visas huvudsakligen Västeråspremiärer, men även andra filmer i speciella sammanhang. Dessutom arrangeras regissörsbesök, seminarier och filmpedagogisk verksamhet.


Sintervägen 6, 721 30 Västerås
021-12 30 60

Vy över Engsö slott i sommarlandskap. Fotograf: Jan Gustafsson.

Engsö slott

Förutom att vara en vacker byggnad med natursköna omgivningar, ryktas det om... (Läs mer) att det spökar på Engsö slott. Slottets isolerade läge på natursköna Ängsö i Mälaren har bidragit till att hålla sägner och traditioner levande.


Engsö Slott, 725 98 Västerås
0171-44 40 20

Två olika uppgifter du måste lösa inne på Escape House Västerås. Fotograf: Sophia Bergholm/Pressbild

Escape House Västerås

På Escape House Västerås blir du, tillsammans med dina medspelare, inlåsta... (Läs mer) i ett rum fyllt med mystiska meddelanden och föremål. Här gäller det att använda din förmåga att hitta ledtrådar, lösa koder och nyttja rummets resurser, för att ta dig ut innan tiden tar slut.


Gjutare Granströms gata 2, 722 12 Västerås
021-12 05 30

Två personer som löser en uppgift i ett av rummen på Escape Room. Foto: Pressbild

Escape Room

Escape Room är den perfekta aktiviteten för att utveckla en grupps förmåga... (Läs mer) att samarbeta. En aktivitet som passar utmärkt för företag, familj och vänner.


Hantverkargatan 2A, 722 12 Västerås
070-090 56 30

Entré till Filmstaden i Västerås. Fotograf: Pressbild

Filmstaden

Ett biobesök är populärt och i Västerås visas det mesta som går upp på... (Läs mer) bio i Sverige – alltifrån de stora Hollywoodfilmerna till smalare film från hela världen. Som det naturliga navet i Kvarteret Kol hittar du Filmstaden. Sveriges första helt digitaliserade biograf med kafé, bar och åtta salonger.


Smedjegatan 3, 722 13 Västerås
08-562 600 00

Människor som hoppar på Jumpyard i Västerås. Foto: Pressbild

JumpYard Västerås

Över 4000 kvm stor trampolinpark med massor av studsmattor, Sky Rider (linbana... (Läs mer) i taket), höghöjdsbana, Clip N Climb-klättring, Ninjabana, Valo tv-spel, Wipe Out mm. Här finns aktiviteter som passar de flesta (från 4 år). Blir ni hungriga eller sugna på något gott så finns ett mysigt kafé med både god mat och fika.


Hallsta Gårdsgata 22, 721 38 Västerås
021-41 24 12

Entrén till Karlsgatan 2. Foto: Pressbild

Karlsgatan 2 – Ett hus, två muséer

Karlsgatan 2 i Västerås city är en mötesplats för konst och kulturarv. Ett... (Läs mer) hus med två muséer, Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum. På Karlsgatan 2 visas även spännande utställningar för både stora och små och de erbjuder även visningar, workshops, föredrag och olika evenemang. Här finns också ett faktarum med arkiv och bibliotek med en massa spännande arkivmaterial.


Karlsgatan 2, 722 14 Västerås
021-39 32 22

Klättervägg på Klättercentret i Västerås. Foto: Pressbild

Klättercentret

Augusti 2020 slog de upp portarna till vad de blygsamt anser vara deras bästa... (Läs mer) klätterhall hittills. De bygger kontinuerligt om banorna, så här finns härliga utmaningar både för nybörjaren och proffset.


Kraftlinjegatan 4, 721 36 Västerås

Montage på Actionbadet Kokpunkten. Foto: Pressbild

Kokpunkten - Sveriges första actionbad

Ruschen, svischandet, pirret i magen och det omedelbara lyckoruset går... (Läs mer) faktiskt att sätta ord på! Actionbadet Kokpunkten kallar det badrenalin. Redan innan du kliver in genom den pampiga entrén står det klart att detta inte är ett vanligt badhus. Jättebyggnaden som reser sig mot skyarna rymmer hela 1 200 besökare samtidigt och är fylld till bredden och höjden med aktiviteter fördelade på åtta våningar.


Kraftverksgatan 11, 721 30 Västerås
021-448 55 00

Maskoten Tiger hos Leos Lekland. Foto: Pressbild

Leo's Lekland

På Leo's Lekland kan hela familjen låta barnasinnet ta över för en dag.... (Läs mer) Leo's Lekland är en lekkedja som finns i både Sverige, Norge och Danmark. Detta är en plats för hela familjen att träffas och umgås. Här finns studsmattor, trampoliner, bollhav, klätterställningar och rutschkanor i alla dess former. Ladda sedan familjens batterier med en välsmakande godsak i kaféet.


Hällagatan 6, 721 34 Västerås
021 - 12 70 00

Simbassänglängor med utsikt över mälaren. Foto: Pressbild

Lögarängsbadet

Lögarängsbadet är ett nybyggt inomhusbad som ligger fint vid Mälarens... (Läs mer) strand. Här finns en stor motionssimbassäng och en barnpool. På sommaren erbjuder badet utomhusbad i stora fina bassänger med stora gräsytor. Ett fik som serverar fika och enklare luncher finns för den som blir hungrig. Lögarängsbadet erbjuder något för alla.


Sjöhagsvägen 1, 721 32 Västerås
021-39 19 05

Madame Slitage

Madame Slitage är en butik för inredning som du hittar i närheten av... (Läs mer) Skultuna Messingsbruk i Skultuna. Den är oerhört charmig och präglas av en mix av äldre, renoverad och ny inredning som har sin egen unika karaktär. Varje produkt i butiken har noggrant utvalts med mycket eftertanke, och när du stiger in i den rymliga lokalen med stora fönster känner du genast den mysiga atmosfären.


Bruksgatan 8, 726 31 Skultuna
+46 70 303 01 56

En motorcykel på MC Collection på Tidö. Fotograf: Pressbild/ Caroline Romare

MC Collection & Cykelmuseum - Tidö slott

I det vackra Stenstallet på Tidö slott hittar du MC Collections fantastiska... (Läs mer) samling av motorcyklar från 1900-talets början fram till idag. I utställningen får man även träffa mc-personligheter som har eller har haft mc som en del av sitt liv. Inför säsongen 2020 bjuds det på nyheter i MC-utställningen. I Stenstallet kommer även en cykelhistorisk utställning att presenteras.


Tidö Slott, 725 92 Västerås
070-003 93 73

Två kvinnor och en utmaning på Prison Island. Foto: Pressbild

Prison Island - fängelseäventyr och lasergame

Prison Island är ett upplevelsecenter likt tv-succén Fångarna på fortet.... (Läs mer) Här handlar det om att samarbeta i lag och lösa utmaningar för att få så många poäng som möjligt. Här välkomnas liten som stor. Samla dina vänner, bilda ett lag och lös uppgifterna i fängelsecellerna tillsammans och utmana varandra.


Kopparbergsvägen 13, 722 13 Västerås
021-35 13 50

Inifrån en flygsimulator på Västerås Flygmuseum. Fotograf: Tommy Olsson

Prova en flygsimulator

Hos Västerås Flygmuseum kan du få prova på att sitta bakom spakarna i... (Läs mer) någon av deras fyra flygsimulatorer. Västerås Flygmuseums instruktörer visar hur arbetet i en cockpit går till och ger dig en realistisk upplevelse bakom spakarna. Ta kaptens stol och lyft!


Hässlögatan 18, 721 31 Västerås
021-495 06 40

En tjej som står med en häst inne på Rocklunda Ridskola. Foto: Pressbild

Rocklunda Ridskola

Rocklunda ridskola har grupper alla dagar i veckan för såväl nybörjare som... (Läs mer) avancerad, ung som gammal. All lektionsridning sker på deras anläggning på Rocklunda gård i Västerås.


Rocklunda Gård, 722 23 Västerås
021-18 88 83

Ingången till Sala Silvergruva. Foto: Pressbild

Sala Silvergruva

Sala Silvergruva är en besöksgruva med en av världens bäst bevarade... (Läs mer) gruvmiljöer. Här möts du av mörka ringlande gruvgångar och storslagna, vattenfyllda bergrum. Sala Silvergruva är en spännande upplevelse för både barn och vuxna och är en av de största turistattraktionerna i Västmanland. Öppet året runt.


Drottning Christinas väg, 733 36 Sala
0224-67 72 60

Fikande människor på Skultuna Messingsbruks Café. Foto: Pressbild

Skultuna Messingsbruk

En mil norr om Västerås ligger Skultuna Messingsbruk, som är över 400 år... (Läs mer) gammalt. Här hittar du ett stort sortiment av tidlös design att shoppa. I Bruksmuseet kan man se unika föremål, bland annat Hjalmar Norrströms dopfunt som vann guldmedalj på världsutställningen i Paris år 1900.


Bruksgatan 8, 730 50 Skultuna
021-783 01

Ingången till Steam Hotel i Västerås. Fotograf: Henrik Mill

The Steam Hotel

Betyg:

Med sina 264 rum i industriromantisk stil, restauranger och barer med... (Läs mer) internationella visioner kommer hotellet garanterat att väcka alla dina sinnen till liv. Hotellet erbjuder även ett 800 kvm stort spa och en utsikt över Mälaren som får dig att tappa andan. Från hotellet har du första parkett till Mälaren och cirka 15 minuters promenad till city.


Ångkraftsvägen 14, 721 31 Västerås
021-475 99 00

Utifrån på Tidö Slott. Foto: Pressbild

Tidö slott

Tidö slott ligger strax utanför Västerås. Här kan du gå en guidad tur... (Läs mer) genom slottets paradvåning och besöka MC Collection i det gamla stenstallet. 2020 får motorcyklarna sällskap av en cykelhistorisk utställning. Slottet är byggt i holländsk renässansstil och de tongivande elementen är de vackra sandstensportalerna. 1890 köptes slottet av Carl-David von Schinkel vars familj än idag är ägare till slottet. 1971 slogs portarna upp för allmänheten.


Tidö Slott, 725 92 Västerås
021-530 17

Bassängen på Tillbergabadet. Foto: Pressbild

Tillbergabadet

Ett familjebad med 32 grader i vattnet. Här kan du och familjen bada i badets... (Läs mer) uppvärmda bassäng, njuta av lite godsaker i deras kafé, basta eller gå på vattengymnastik. Det finns även möjligheter att hyra badet för kalas, avslutningar eller andra tillställningar där man kan kombinera en timme i badet med fika.


Norra Klintvägen 15, 722 33 Västerås
021-660 10

Visar ett rum i sjukhusmiljö

Vårdmuseet Västerås

Vårdmuseet är ett medicinhistoriskt museum, som drivs av den ideella... (Läs mer) föreningen Medicinhistoriska Sällskapet Westmannia. Museet innehåller bland annat föremål, bilder och modell från Västerås första sjukhus. Syftet är att förmedla kunskap om den medicinska utvecklingen från slutet av 1700-talet fram till idag.


Landstingshuset, ingång 6, 721 89 Västerås

Vy uppifrån över Västerås Domkyrka. Fotograf: Linda Heplinger

Västerås domkyrka

Västerås domkyrka, med sina äldsta delar ända från 1200-talet, är en... (Läs mer) verklig sevärdhet. Här finns stora konstskatter. Kyrkan blev genomgripande restaurerad mellan åren 1958-1961. Då installerades flera helt nya delar, exempelvis predikstolen och högaltaret. I domkyrkan finns 163 intakta gravstenar och bland dessa återfinns Erik XIVs gravplats.


Västra Kyrkogatan 10, 722 15 Västerås
021-81 46 00

Bild visar en flygsimulator. Fotograf: Tommy Olsson

Västerås Flygmuseum

I närheten av Stockholm-Västerås flygplats ligger ett storslaget flygmuseum.... (Läs mer) I en hangar från 1930-talet finner du drygt 25 flygplan, de allra flesta i skick att flyga.


Hässlögatan 16, 721 31 Västerås
021-495 06 40

Två personer spelar Västerås indoorgolf. Foto: Pressbild/ Christoffer Snöborg

Västerås Indoor Golf

Västerås största anläggning för inomhus golf hittar du på Erikslund. Här... (Läs mer) väntar en fantastisk spelupplevelse med banor från hela världen. Alla simulatorer är utrustade med samma teknik som proffsen använder. I Västerås kan du spela golf varje dag, året runt!


Traversgatan 17, 721 38 Västerås
076-0356176

Bild visar fasad ett stort glashus med en stor rund ring i neon. Fotograf: Clifford Shirley

Västerås Konserthus

Klassisk musik, familjeföreställningar, visor, dansföreställningar,... (Läs mer) stand-up, folkmusik, jazz, populärmusik. Västerås Konserthus har något för de allra flesta smaker. Västerås Konserthus invigdes 2002 och ligger centralt, endast två minuter från Västerås Centralstation. Här anordnas idag konserter, teatrar, dansuppvisningar och massor av annan underhållning året runt, för stora och små!


Kopparbergsvägen 1, 722 13 Västerås
021-40 36 00

Bild beskriver en vägg med konst, en kvinna sitter längst ned i vänster hörn: Fotograf: Bo Gyllander

Västerås konstmuseum

Västerås konstmuseum visar utställningar med framförallt svensk och nordisk... (Läs mer) samtidskonst och verk ur stadens konstsamling. På Västerås konstmuseum möts dagligen människor i olika åldrar och från olika kulturer. Här arbetar de kreativt med ett brett konstbegrepp som inrymmer allt från konsthantverk och design till måleri, video och performance. Museet är en del av Karlsgatan 2 - Ett hus med två muséer. Här hittar du även Västmanlands läns museum.


Karlsgatan 2, 722 14 Västerås
021-39 32 22

Skateboardåkare inne på Västerås Skate och Parkourhall. Foto: Pressbild

Västerås Skate & Parkourhall

Inne på Västerås Skate & Parkourhall, som ligger på Finnslätten, kan... (Läs mer) du även åka kickbike, bmx och inlines.


Lugna Gatan 18, 721 36 Västerås
021-18 05 49

Bild visar entré till västmanlands läns museum. Fotograf: Maja-Lena Molin

Västmanlands läns museum

Västmanlands läns museum visar spännande, interaktiva utställningar för... (Läs mer) både stora och små. Här erbjuds även workshops, föredrag och olika evenemang. Västmanlands läns museum är en del av Karlsgatan 2 - Ett hus med två muséer. Det andra muséet som du hittar i samma hus är Västerås konstmuseum.


Karlsgatan 2, 722 14 Västerås
021-39 32 22

Bild beskriver ingången till teater västmanland. Fotograf: Medlinn Gosch

Västmanlands Teater

Västmanlands Teater har en ensemble med erfarenhet från teater, dans, musik,... (Läs mer) sång och nycirkus som bara väntar på att få underhålla dig! Västmanlands Teater ligger på Slottsgatan i centrala Västerås, ett stenkast från Västerås Slott och Västerås Centralstation. Teatern gästas av uppsättningar och sätter även upp egna. Här finns två salonger och ett kafé.


Slottsgatan 11, 722 11 Västerås
021-470 41 00

Ett stort teleskop på Åkesta Observatorium som är riktat upp mot himlen. Fotograf: Per Sanderfjord.

Åkesta observatorium

Åkesta Observatorium kan du besöka under deras öppna visningar eller boka en... (Läs mer) gruppvisning. När det är dåligt väder presenterar de rymden med bildspel, filmer, fotografier och visar annat intressant material från främst NASA och JPL. Åkesta Observatoriet byggdes år 1939 och är ett av Sveriges äldsta privata observatorier. Du finner det på Skultunavägen, cirka 5 kilometer norr om Västerås.


Åkesta Gård, Skultunavägen, 726 92 Skultuna
072- 557 04 80

Du kanske också gillar: