Tre personer vandrar inne i skogen. Fotograf: Jonas Bilberg
Marcus Eld sitter uppe i en liten tall och är glad. pressbild.

 Marcus Eldh – Driver naturturism företaget WildSweden

 

 • Vad ska man tänka på när man går ut och vandrar?

  Sätt upp en hängmatta, tälj på en pinne och koppla bort från Tegnell och stigande villapriser för en stund. Fokusera istället på vad som händer runtomkring dig. En hackspett som trummar, en tallkrona som vajar i vinden eller grodyngel som simmar i sjökanten. I skogen händer allt på riktigt.
 •  Tips på vad du tycker att man inte får missa?Upptäck en bortglömd plats i skogen dit ingen brukar åka. Helst en riktig gammelskog som skogsbolagen inte huggit (än).
  I Västmanland har vi tusentals sjöar, välj en sjö i Google Maps, åk dit och gå runt den. Kartorna visar vandringsleder, rastplatser och vindskydd, men prova att gå på en djurstig som inte finns med på kartan, fika med ryggen mot en gammal tall som kanske inte haft sällskap sedan 1700-talet och övernatta med sovsäck på någon udde där det knappt finns plats att klämma in ett tält mellan alla stenar och rötter.
 •  Tips på några ställen att fika luncha på?Det kan vara en vacker plats mitt i skogen men även ett bra fik eller restaurang du kan tipsa om.
  Godkärra lantgård utanför Skinnskatteberg är mysigt! Och Thomas och Amy på Baggå Cafe är alltid inspirerande att prata med

 

Ägaren av Kolarbyn, Eco-Lodge Malin Briuce. Fotograf: Pressbild

Malin Bruce – Driver Kolarbyn. Eco- Lodge, ett av länets unika boenden och STF´s  mest primitiva vandrarhem

 • Vad ska man tänka på när man går ut och vandrar?

Bra skor, vattenflaska, kniv och täljämne och ett litet sittunderlägg. Vill man vara extra duktig kan en plastpåse vara bra och att man plockar upp skräp som andra slängt i naturen

 • Tips på vad du tycker att man inte får missa?

Ormdalsslingan i Skinnskatteberg, en fantastisk led! Väldigt ”ovästmanländsk” och som en djungel och vatten rinner över allt och stora ormbunkar som böljar över spängerna.

 • Tips på några  ställen att fika luncha på?

Baggå Skola, gott fika och härlig atmosfär!
Ta med fikaryggan och sätt dig vid en soldränkt myr, känn dofterna av skvattram och hör tystnaden.

 

Porträtt på en man från företaget Outdoor Vagabond.

Adam Lindgren – Ägare av Outdoor Vagabond

 

 • Vad ska man tänka på när man går ut och vandrar?

När jag ska ut och vandra packar jag inte bara för själva vandringen, utan också för vilan och pauserna. Det är halvt liggandes på ett liggunderlag under en gran med en kopp varm choklad i handen som jag verkligen finner min återhämtning och kan njuta av naturen. Tänk alltid på vad du behöver packa med för att förgylla dina pauser och din vila!

 • Tips på vad du tycker att man inte får missa?

För dig som ska vandra i Västmanland rekommenderar jag verkligen Gruvdammsrundan i Sala. Särskilt stigarna kring Järndammen bjuder på vackra vyer och fina rastplatser med eldstad.

 • Tips på bästa fikastället?

Ett av mina favoritställen att fika på är Måns Ols utvärdshus i Sala. Här brukar jag ofta inleda eller avsluta en vandrings- eller paddeltur i Sala med god mat och dryck.

Porträtt Frida Hansdotter

Frida Hansdotter –Alpin skidåkare (Aktiv 2001-2019) Vunnit OS-guld i slalom 2018 samt världscupen i slalom säsongen 2015–2016.

 • Elsa Andersson konditori

Ta en promenad längs ån i Norberg, besök Abrahamsgården och avsluta med en ”go-fika” på Elsa Andersson konditori. Underbara bakelser och även fina sallader och pajer om man är mer hungrig. Det finns såklart en ”Frida-Bakelse” ni inte får missa annars är en klassiker deras Madelring som är en av mina favoriter.

 • Nordansjö

Vill ni ut och springa/promenera i fin natur tipsar jag om Nordansjö och Klackberg i Norberg, det är ju även väldigt fina skidspår för längdskidåkning här på vintern.
Här har jag sprungit x antal min under min aktiva karriär och väljer fortfarande att åka dit när jag vill ut på en härlig löptur.

 • Hälleskogsbrännan

Hälleskogsbrännan är en del av det området som drabbades av den stora skogsbranden sommaren 2014. 2015 bildades ett naturreservat och där kan man på nära håll uppleva följderna av skogsbranden och se hur naturen återhämtar sig.

Låt oss inspirera till din vandringsupplevelse