Barn på Vallby Friluftsmuseum. Fotograf: Pia Nordlander

Äntligen Sportlov. Då hoppas vi på sol, snö och is på Mälaren och minnesvärda stunder med familjen. Utbudet av aktiviteter är stort i Västerås och i våra grannstäder Enköping, Eskilstuna och Strängnäs. Välkomna!

Känn badrenalinet på Kokpunkten Actionbad

Badsugen? Kom till Västerås och besök Kokpunkten actionbad, det här är inget vanligt badhus. Här flödar badrenalinet från första stund. Snorkla med hajar i VR eller utmana varandra och se vem som kommer ner snabbast i Double Racer. Kokpunkten är först i norra Europa med VR-ride som kombinerar traditionella häftiga vattenrutschbanor med ny VR-teknik för att skapa en helt ny modern upplevelse. I samma byggnad hittar du även The Steam Hotel.
Ett tips, bo kvar en natt i Västerås!

Kokpunkten actionbad
The Steam hotel
Actionfyllda hotellpaket

Några åker vattenruchbanor på Kokpunkten i Västerås gamla ångkraftverk. Foto: Pressbild
Barn åker skidor från en av backarna på vedbobacken. Fotograf: Pia Nordlander

Vedbobacken – en stadsnära skidanläggning

Sugen på att åka skidor? Välkommen till Vedbobacken – Västerås stadsnära skidanläggning. De har vunnit pris som ”Årets hemmabacke” och är en uppskattad anläggning av både Västeråsare och hitresta. Här kan du åka utför och längd hela säsongen tack vare konstsnö. Här finns det flera olika nedfarter i varierande svårighetsgrader, från grönt till rött. Vid anläggningen finns även en pulkabacke. Helt enkelt en anläggning för hela familjen.

Vedbobacken
Sportlovsaktiviteter i Västerås

 

Gå en Pax vandring i Mariefred

Tiden pulsar, mörkret vandrar in. Följ med på en vandring genom korpbröderna Alriks och Viggos Mariefred. Har du läst PAX böckerna och vill se miljöerna där de populära böckerna utspelar sig? Ladda ned PAX appen till din telefon och ta dig till Mariefred.
Vandringen startar vid runstenen utanför Gripsholms slott. Sätt på telefonen, plugga in hörlurarna och börja din vandring. Det finns så klart mer att uppleva i Strängnäs och Mariefred.

PAX appen

Äta och fika samt mer upplevelser hittar du på www.strangnas.se/turism

Stanna en natt eller två: Bo och konferens – Strängnäs kommun (strangnas.se)

När bild på en biljett till Pax-vandring med kyrktornet i bakgrunden. Foto Theresa.
Fem personer dyker ner under vattnet i en pool.

Baduppleveler för hela familjen på Pepparrotsbadet, Enköping

Bada i laguner, simma i forsen, ta det lugnt under palmerna eller luta dig tillbaka i bubbelpoolen. Mer adrenalin finns i den blinkande rutschbanan på 116 meter. För de allra yngsta barnen finns ett vikingaland fullt med överraskningar och upplevelser. Så klart finns också motionssim och hopptorn. Mellan baden finns både mat och fika i restaurangen.

Söker du avslappning? Besök relaxavdelningen, ta något gott att äta och njut av bastu, bubbelpool och ett uppiggande kallbad.

Pepparotsbadet hemsida

Vill du stanna en natt eller två?

På Enköpings besökskarta hittar du boenden.

Kultur i Munktellstaden för sportlovsfirare, Eskilstuna

Besök Munktellstaden i Eskilstuna. Ta med hela familjen och utforska flera museer med spännande utställningar, aktiviteter med mellotema och kluriga runristningsjakter. Provkör dumper med VR, provsitt traktorer, lek i historisk Eskilstunamiljö och låt kreativiteten flöda i konstverkstan. Upplev mer och ta en övernattning på något stadens hotell för att hinna med allt som finns att göra i Eskilstuna.

Munktellmuseet
Sportlov i Eskilstuna 2024

Vy över männsikor som testar maskiner från Volvo på Munktellmuseet.
Vy över Munktellbadet, en kvinna sitter i badrock bredvid ett litet barn i badtröja.

Plaska loss på Munktellbadet i Eskilstuna

I Munktellbadets familjebad finns flera olika bassänger och äventyr för alla åldrar, från rolig vattenlek för de allra yngsta till vattenrutschbana för de lite äldre äventyrarna. Vill du testa både mod, teknik och styrka? Då är klätterväggen något för dig. Testa att se hur högt du når på klätterväggen, nedanför finns vattnet som tar emot dig om du faller.

Munktellbadet

Artikeln är ett samarbete tillsammans med Fyra Mälarstäder där kommunerna Enköping, Eskilstuna, Strängnäs och Västerås ingår.