Färgglada fjädrar i påskris. Foto: Mostphotos
Vy över Djäknebergets lekplats Fotograf: Pia Nordlander

100-tals lekfulla platser

Ofta är det enkla också det roligaste! Klätterställningar, tunnlar, gungor, rutschkanor och minivärldar finns nästan överallt i stan. Och många av parkerna har inspirerande teman som ger fantasin en ordentlig skjuts. För den som vill ha vägledning i lekparksdjungeln kan vi varmt rekommendera Instagram-kontot park_pappa. Där får vi följa med när parkpappan och parkdottern testar och betygsätter Västerås lekparker.

Instagram: park_pappa
Västerås lekparker

Friluftsmuseum i påskskrud

Vallby Friluftsmuseum har kallats ”Västerås motsvarighet till Skansen”, vilket är en rätt bra liknelse. Enkelt beskrivet är det ett utomhusmuseum med många olika djur i en mysig och gammaldags miljö. Under ledigheten bjuder museet in till påsklovskul – vilket bland annat innebär djurvandringar, klurig frågepromenad, käpphästbana och prova-på-session i det gamla tryckeriet. Perfekt dagsaktivitet för både barn och vuxna!

Påsklov på Vallby Friluftsmuseum

Ett barn rider käpphäst på hinderbanan på Vallby Friluftsmuseum i Västerås. Foto: Nina Larsen Welander
Tonåringar åker sparkcykel på Löga Skejtpark i Västerås. Fotograf: Pia Nordlander

Böljande betong

Här är det grusfritt! Löga skatepark är den självklara destinationen när barnen vill åka skateboard, men det går också fint med inlines, kickbike eller BMX-cykel. Betongparken har kullar, dalar, hopp och hinder med olika svårighetsgrad. Den släta ytan gör det både lätt att få rull och att behålla fart. Säkerhetstänk är en självklar del av aktiviteten, så hjälm rekommenderas och skydd på övriga kroppen brukar vara ett klokt val.

Löga skatepark

Interaktiva utställningar

Är ni nyfikna? Vill ni testa för att lära? Då ska ni besöka Västmanlands läns museum på Karlsgatan 2. Här ser ni spännande, moderna utställningar och lär er mer om Västmanlands historia i en härligt interaktiv miljö. Ni kan exempelvis prova att sjunga karaoke i folkparken eller spela Hnefatafl – vikingarnas egna strategiska brädspel.

Västmanlands läns museum

Barn som samlas vid utställningsmontrar på Västmanlands läns museum. Fotograf: Lasse Fredriksson
Några åker vattenruchbanor på Kokpunkten i Västerås gamla ångkraftverk. Foto: Pressbild

Action och badrenalin

Det skulle kunna kallas äventyrsbad, men här i Västerås kallar vi det actionbad! Förr låg ett stort ångkraftverket i byggnaden. I dag har de åtta våningarna omvandlats till en vattenvärld med snirkliga rutschbanor, branta sluttningar och kraftiga forsar. På Kokpunkten tar de i från tårna och garanterar pirr i magen. Eller som de själva kallar det – badrenalin.

Påsklov på Kokpunkten

Sporta på multiarenan

I anslutning till sport- och aktivitetsområdet Rocklunda ligger multiarenan Bellevuestadion. Här är det öppet från tidig morgon till sen kväll alla dagar i veckan. Det är en mångsidig anläggning med plats för badminton, pingis, padel, tennis och squash. Här finns också 20 stycken bowlingbanor, som under fredag- och lördagkvällar omvandlas till discobowling med musik och blinkande belysning.

Bellevuestadion

Barn som spelar bowling. Foto: Mostphotos
Flygplan i flyghangar och barn som leker i miniflygplan. Foto: Karl-Henry Andersson

Flyghistoria i full skala

Miniatyrer är fascinerande, men det är något extra spännande med att se riktiga flygplan på nära håll. I museets hangar står de uppradade – välputsade och fint bevarade. För den som vill leva sig in i rollen som pilot finns också möjlighet att själv hålla i spakarna i en av deras verklighetstrogna simulatorer! Museet är öppet på söndagar och rekommenderar att simulatorflygning bokas i förväg.

Västerås Flygmuseum

Skate + Parkour = Sant

På industriområdet Finnslätten utövar du både skateboardåkning och parkour under samma tak. Här finns en häftig aktivitetshall med ramper, utmanande hinder och klätterställningar. Den drivs av ideella föreningen Korpen Västerås och medlemskap kan du ordna vid första besöket. Vanligtvis har de öppet sena eftermiddagar, men dubbelkolla alltid deras Facebook-sida för aktuella tider.

Västerås Skate & Parkourhall

Skateboardåkare inne på Västerås Skate och Parkourhall. Foto: Pressbild
En kvinna håller en lykta i ett mörkt rum på Escape Room. Fotograf: Pressbild

Använd er list!

Dörren stängs och nyckeln vrids om. Ni är nu inlåsta i ett rum fullt av utmanande gåtor och luriga ledtrådar. Det är dags att slå era kloka huvuden ihop och samarbeta för att tillsammans lyckas ta er ut i det fria! Escape Room är en aktivitet som passar stora som små och är en riktigt rolig nöt att knäcka med gemensamma krafter.

Escape Room Västerås

Klurig klättring

På Klättercentret är det fullt fokus som gäller – både fysiskt och mentalt. Klätterväggarna är kantiga och buktande. De färgade greppen, eller ”handtagen” – som du håller dig fast vid, är utplacerade som oregelbundna banor. De har varierande svårighetsgrad och byggs om kontinuerligt, så här finns både utmaningar för proffsen och enklare prova på-kurser för barn och nybörjare.

Klättercentret Västerås
Påsklov på Klättercentret

 

Ett barn hänger upp och ned i en klätterbana hos Klättercentret Västerås. Foto: Pressbild
Barn som klättrar i romerska ringar. Foto: Pressbild

Trampolinparken JumpYard

I Västerås finns den 4000 kvadratmeter stora trampolinparken JumpYard på Erikslund, en destination som är perfekt för dem som söker rolig och rörlig inomhusaktivitet. Den stora ytan är fylld med ett brett utbud av olika aktiviteter som passar hela familjen. Här finns trampoliner, höghöjdsbanor, klättring och mycket annat kul!

JumpYard Västerås

Nöjeskällaren i city

Vid Stora Torget, mitt i stan, finns en något dold nöjespärla. I den amerikanska sportbaren O’Learys källare öppnar sig en lekvärld för alla åldrar. Här finns spel och tävlingar av många olika slag och som definitivt ger ett leende på läpparna. Vad sägs exempelvis om shuffleboard, bowling, minigolf, arkadspel, biljard eller pingis? Åldersgränsen kan variera, men vanligtvis krävs målsmans sällskap för alla under 18 år. Under loven brukar de ha lovöppet dagtid.

O’Learys Västerås
Påsklov på O´learys

Shuffleboard-bana med en shuffleboard-sten. Foto: Mostphotos
2 pojkar med laserpistoler på prison island. Fotograf: Pressbild Prison Island

Fängelseäventyr och lasergame

Utmana dina vänner eller familjen i ett fängelseäventyr likt tv-succén Fångarna på fortet. Här handlar det om att samarbeta i lag och lösa utmaningar för att få så många poäng som möjligt.
Du kan också utmana vännerna i deras laserarena, alla mot alla eller i lag, ni väljer själva! Oavsett vilket ni väljer kan ni förbereda er på några adrenalinpumpande och laserpackade spel!

Fler aktivitetstips: