Anundshög i Västerås, Sveriges största forntida gravhög. Fotograf: Clifford Shirly
Flygbil över hamnen och slottet i Sundbyholm. Foto: Pressbild

Sundbyholm

Det finns så mycket att upptäcka i denna oas. Allt från en härlig sandstrand till den världsberömda Sigurdsristningen som i mer än 1000 år berättat sin historia. Samt Sundbyholms gästhamn flera gånger blivit utsedd till Sveriges bästa.  Bo kvar en natt på Sundbyholms slott och har du cykeln med dig är tipset att ta en tur in till Eskilstuna och på vägen uppleva turen ”cykel i runornas spår ”

En man i vikingakläder står och ser ut över Anundshög. Foto: Maisa Lappi

Anundshög

Anundshög är ett av Sveriges främsta fornlämningsområde med Sveriges största gravhög samt runsten från 1000 talet och fem skeppssättningar. Här finns audioguider på flertal språk men även guidade visningar samt Café Anund som serverar hembakat fika i en historisk miljö.

Vikingabyn på Frösåkers Brygga. Fotograf: Pia Nordlander

Frösåkers Brygga – Västerås Skeppsmuseum

Strosa runt och kika på alla båtar. Allt från små roddbåtar till den stora koggen som ligger i Frösåkers hamn. Välkommen att kliv ombord på koggen eller önskar du ro en liten vikingabåt så går det också bra. Smaka deras hemgjorda glass, den i sig är värd resan hit.

 

Folk sitter och fikar vid bord på Ladsberga gårdsbutik. Fotograf: Mats Thorburn

Fjärdhundraland

I Fjärdhundraland samlas härliga upplevelser i en levande landsbygd med historia och naturupplevelser.  Här möts du av småföretagande kaféer, boende och gårdsbutiker. Det spelar med andra ord ingen roll om du vill uppleva historiens vingslag, den härliga naturen eller om det är hantverk och närodlad mat som gäller.  I Fjärdhundraland finns allt det så du kan bara njuta av livet!

Två personer med cyklar går mot Mälsåkers Slott. Foto: Ulf Huett

Selaön, Stallarholmen

Selaön – Sveriges största insjö-ö, är en av Sveriges mest fornminnesrika trakter med många runstenar och gravhögar. De mest kända gravfälten är Åsa och Östa. På Selön finns även Mälsåkers slott. Det är broförbindelse mellan Stallarholmen och Selaön så du tar dig enkelt hit. Ett tips är att även besöka Gula industrihuset i Stallarholmen. Men det finns ännu mer  vikingakoppling härikring. Vid Gripsholms slott i Mariefred  står en av Sveriges mest kända runstenar – Ingvarstenen.

Person sitter i båt på mälaren med vy över Västerås stad. Fotograf: Pia Nordlander

Mälaren binder oss samman

Det som binder oss samman är Mälaren, Sveriges tredje största sjö. Rederi Mälarstaden trafikerar alla våra städer med olika båtkryssningar och cykeln kan du självklart ta med dig.