Tonåringar åker sparkcykel på Löga Skejtpark i Västerås. Fotograf: Pia Nordlander
Två vuxna personer är på löptur längsmed Mälaren i Västerås. Fotograf: Hans Nordlander

Njut av Västerås utomhus

Vissa älskar att ta långa promenader längs med Mälaren, andra föredrar skogsstigar. Några vill fara ner för nypistade backar på Vedbobacken medan andra föredrar barmark och använder backen för downhill.

Både en cykel- och golfstad

Västerås är en cykelstad, så här tar vi oss både gärna och enkelt fram på cykel. Vi är även en golfstad som erbjuder fina banor både centralt och i vackra omgivningar i utkanten av stan.

 

Issurfare far fram över den blanka Mälarisen med Västerås i bakgrunden. Foto: Mostphotos

Aktiviteter vid Mälaren

Mälaren använder vi året runt. Under vintern plogas långa banor för både promenader, långfärdsskridskor, sparkåkning och ja, den spåras till och med för längdskidor. Under sommaren erbjuder Mälaren istället härliga badplatser och diverse vattenaktiviteter. Eller ta Elbafärjan till barnens badparadis, Östra Holmen.

Vy över Björnögården från ovan. pressbild.

Aktivt Uteliv Björnögården

Friluftscentret Aktivt Uteliv Björnögården erbjuder både boende, mat och... (Läs mer) framförallt massor av aktiviteter, sommar som vinter. Hyr sport- och friluftsutrustning eller hänga med på en kurs eller tur som de arrangerar. Här finns även mountainbikeleder samt plogade skridskobanor vintertid. På Björnögården kan du äta gott från Wåffelbarens smarriga meny. Vill du bo kvar kan du boka en stuga på ön. Stugbyn ligger mitt i naturen, men nära staden.


Björnövägen, 723 48 Västerås
021-262 00

Person som går på en hängbro uppe i trädtopparna. pressbild.

Aktivt Uteliv Björnögården – Höghöjdsbana

Höghöjdsbanan är en spännande utmaning som sätter både din balans och... (Läs mer) problemlösningsförmåga på prov. Passar både små och stora klättrare, tillsammans tar ni er från träd till träd med hjälp av hängbroar, nät, linbanor och andra roliga utmaningar. Banan består av 3 delar. Den lätta delen är cirka fyra meter över marken, den andra medelsvåra delen är på sex meters höjd och leder till den tredje delen som är svår och sitter på åtta meters höjd.


Björnövägen, 723 48 Västerås
021-262 00

Sveriges största gravhög sommartid, Anundshög. Foto: Clifford Shirley

Anundshög

Anundshög är Sveriges största forntida gravhög, troligen från 500-700... (Läs mer) e.Kr. Folktraditionen säger att det är kung Bröt-Anund som vilar där inne, men graven har dock aldrig grävts ur. Redan på stenåldern kring år 2500 f.Kr. började människor att bosätta sig på den långa Badelundaåsen som bildades när inlandsisen drog sig tillbaka. Kring åsen möttes forntidens handelsvägar och vattenleder.


Anundshög, 725 96 Västerås

Ett gäng spelar Archertag hos Combat Archery Sverige. Foto: Pressbild

Archertag

Archertag erbjuder en blandning mellan paintball och bågskytte. Det är få... (Läs mer) saker som triggar igång ett gapskratt som en välriktad pil i pannan på din kompis – och det är precis det Archertag handlar om. Archertag bygger en bana med skydd att ta betäckning bakom och ni försöker sedan pricka spelarna i motståndarlaget. Ett actionfyllt pilbågskrig och fantastiskt roligt att göra med kompisgänget eller kollegorna!


Västerås, Västerås
08-21 85 05

Fågelskådartorn i trä ute på Asköviken. Foto: Mostphoto.

Asköviken - Fågelskådning

Asköviken är en av Sveriges klassiska fågelsjöar med stora natur- och... (Läs mer) kulturvärden, vackert beläget i ett småkuperat jordbrukslandskap vid Mälaren. Området med sina ädellövskogar är framförallt känt för sitt rika fågelliv och över 250 fågelarter har observerats här. Här finns öppna strandängar, fornåkrar, sällsynta insekter och en stor mångfald av växter.


Askö 17, 725 91 Västerås

Bowlingbana med käglor och bowlingklot på Bellevue. Foto: Pressbild

Bellevuestadion idrottsanläggning

Bellevuestadion erbjuder många olika aktiviteter för den sportintresserade,... (Läs mer) som padel (både inne och ute), squash, bowling, tennis och badminton. Det finns ett flertal bowling- och badmintonbanor samt bordtennis och mycket mer. På fredag och lördagskvällarna erbjuds det discobowling med musik och blinkande lampor.


Slånbärsgatan 2, 722 23 Västerås
021 - 15 63 50

Bilden visar en uggla, BirdSafari Sweden. Fotograf: Daniel Green.

Birdsafari Sweden

Har du fascinerats av ugglor och deras mystiska, nattliga liv? BirdSafari... (Läs mer) Sweden ger dig chansen att träffa de stora slagugglorna på nära håll och i fullt dagsljus. Säsong 15 april-15 maj. Eller upplev en kanotfärd i havsörnens, fiskgjusens och svarttärnornas vattenvärld. I Svartådalen har människor bosatt sig i tusentals år. Ni landstiger på en vacker klipphäll, metar och lagar mat över öppen eld medan ni njuter av utsikten.


Svartådalen, Svartådalen
070-618 43 16

Kvinna promenerar i spåret på Björnö. Fotograf: Pia Nordlander

Björnö

Björnö är en långsmal ö i Mälaren med broförbindelse till fastlandet.... (Läs mer) Ön har varit ett naturreservat sedan 1959 och är en populär plats för friluftsliv och olika utomhusaktiviteter. På ön ligger friluftscentret Aktivt uteliv Björnögården som hyr ut fritidsutrustning efter säsong. Här finns motionsspår, grillplatser, mountainbikeleder, flera fina badplatser. När snön lägger sig så kan man susa ner för Björnöbacken eller åka skridskor på isen.


Björnö, Västerås

Björnöbadet på Björnö. Fotograf: Pia Nordlander.

Björnöbaden

Strax utanför centrala Västerås ligger Björnö. Här finner du Mälarens... (Läs mer) mest besökta utomhusbad. Stora Björnöbadet har en lång sandstrand och toaletter, lekplats och en kiosk i nära anslutning. På Södra Björnöbadet finns en stor gräsyta och det är långgrunt vilket passar alldeles utmärkt för barnfamiljer.


Björnö, Västerås

Botaniska trädgården med Västerås domkyrka i bakgrunden. Fotograf: Linda Heplinger.

Botaniska trädgården

Botniska trädgården är Sveriges äldsta gymnasieträdgård och har varit en... (Läs mer) källa till kunskap för studenter ända sedan 1700-talet. Den är anlagd på uppdrag av Johannes Rudbeckius och ligger mellan Rudbeckianska gymnasiet och Västerås stadsbibliotek, strax nordost om Västerås domkyrka.


Biskopsgatan 2, 722 11 Västerås

Luftballong i himlen. pressbild.

Bungy Sthlm

Världens högsta bungyjump hittar du i Västerås! Ja det är sant, hos Bungy... (Läs mer) Sthlm hoppar du bungyjump från en friflygande luftballong. En större adrenalinkick kan du inte hitta. Vill du i stället uppleva ballongflygningens magi så tar de med dig på en oförglömlig ballongfärd som inte lämnar någon oberörd.


Lögarängen, Västerås
072-00 28 649

Två hästar i en solig skogsdunge på Bångbo gård i Västerås. Foto: Pressbild

Bångbo Gård

Välkommen till Bångbo Gård för att njuta av kombinationen djur och natur.... (Läs mer) Du rider i harmoni och i samspel med deras fantastiska lusitano hästar i en miljö långt bort från stadens brus. De erbjuder allt från turridning till ridkurser, event och privatlektioner.


Bångbo Gård, 726 92 Skultuna
073-723 88 10

Ett rött hus med bangolfbanor framför. Fotograf: Pressbild

Bäckby Bangolfklubb

Västerås Bangolfklubb ligger 500 norr om Bäckby centrum vid slutet av... (Läs mer) Bandverksgatan. Anläggningen består av 18 välskötta filtbanor samt en terrass under tak där man kan fika eller äta en glass. Öppettider: Maj, juni, juli och augusti: 13:00 – 20:00. Sista insläpp är 1 timma före stängning.


Bandverksgatan 102, 724 74 Västerås
0768029437

Djäkneberget en höstdag med domkyrkan, Skrapan och stadshustornet i bakgrunden. Fotograf: Clifford Shirley

Djäkneberget

Högre än domkyrkans höga torn - blickar Djäkneberget ner över Västerås.... (Läs mer) Namnet kommer från ordet "djäkne", en student vid stadens gymnasium. I det här fallet på den närliggande skolan som idag är Rudbeckianska gymnasiet. Ända sedan parken anlades under 1800-talets slut har Djäkneberget varit en populär samlingsplats för både västeråsare och turister. Du kan även fascineras av de drygt 500 inskriptionerna i sten som finns där.


Djäknebergsgatan 10, 724 61 Västerås
021-13 48 80

En grupp människor i ett formationshopp med Fallskärmscenter. Foto: Pressbild

Fallskärmscenter

Fritt fall från 4000 meter, 200km/h i 50 sekunder... Ett tandemhopp är det... (Läs mer) perfekta sättet att uppleva adrenalinet. På Johannisbergs flygfält kan du prova på fallskärmshoppning!


Johannisberg 7 , 725 91 Västerås
08-82 63 36

Promenad vid Mälaren i Västerås. Fotograf: Avigphoto

Farmersgolf - Nibble gård

Du tar dig runt en 10-hålsbana i kulturmiljö från järnåldern men hjälp av... (Läs mer) en träsko på skaft med boll. Banan slingrar sig mitt igenom byn dom är daterad till samma tidsepok. Målet är att ta sig runt banan på 10-hål på minst antal slag, det tar ca 1 ½ – 2 timmar.


Tillberga Nibble, 725 95 Västerås

En minigolfbana hos First Camp i äventyrstema. Foto: Pressbild

First Camp Västerås-Mälaren Äventyrsgolf

En rolig aktivitet på First Camp Västerås-Mälaren är äventyrsgolf. Banan... (Läs mer) är byggd i miniatyr men efter “skalenliga ritningar” över några av världens finaste golfbanor som förebilder. Det 18:e hålet, till exempel, är en miniatyr av Pebble Beach och 12: e hålet är baserad på Augustas. Banan är komplett med växter, vatten, vattenhinder och mycket annat som gör spelet lite roligare.


Johannisbergsvägen, 725 91 Västerås
021-14 02 79, 0771-10 12 00

Ett par röda simglasögon som ligger på en brygga på Framnäsbadet. Foto: Pressbild

Framnäsbadet

Framnäs är en badplats vid Mälaren, cirka 4,5 kilometer från Västerås... (Läs mer) city. Simma i Mälaren, koppla av på stranden eller ge din hund en chans att ha roligt i vattnet på den närliggande hundstranden - allt medan du njuter av en fantastisk utsikt över mälarskärgården.


Framnäs, 723 48 Västerås

Hyllor med skridskor och hjälmar som man kan låna hos Fritidsbanken. Fotograf: Pressbild/ Henric Byström.

Fritidsbanken Västerås

Hos Fritidsbanken lånar du sport- och fritidsutrustning avgiftsfritt i 14... (Läs mer) dagar. Fritidsbanken, som startade i Forshaga kommun år 2013, är som ett bibliotek med sport- och fritidsprylar. Här kan man låna utrustning för en aktiv fritid, som exempelvis skidor, skridskor, inlines, flytvästar, snowboards och mycket mer. De flesta artiklarna är skänkta.


Kokillgatan 1, 721 33 Västerås
021-39 43 62

Frösåker Golf och Country Club från ovan. Fotograf: Lennart Hyse.

Frösåker Golf & Country Club

På Frösåker, utanför Västerås, finner du en av Sveriges absolut finaste... (Läs mer) golfanläggningar. Upptäck en komplett golfanläggning som erbjuder mer än bara riktigt bra golf. Här får du läget, spelet, maten och inte minst en härlig atmosfär i klubbhuset. Krypvensgreener och djupa bunkrar ger härliga utmaningar. För att inte tala om hål 14, som fått utmärkelsen som ett av Sveriges bästa korthål.


Frösåker 9, 725 97 Västerås
021-30 96 00

Flera vikingabåtar samt koggen Roter Teufel på Frösåkers Brygga. Foto: Pressbild

Frösåkers Brygga – Västerås historiska skeppsmuseum

På Frösåkers Brygga vill de ge besökarna möjlighet att ta del av det... (Läs mer) fornnordiska livet. Här finns roliga prova-på aktiviteter för dig som vill vara viking för en dag. Besök Sveriges största flytande båtmuseum, med över 20 vikingaskepp, medeltida skepp och allmogebåtar. På plats finns ett kafé som serverar hemgjord glass, svenska bullar samt stora goda smörgåsar.


Frösåkers Brygga 7, 725 97 Västerås
070-573 43 43

Grönområde med en grusad gångbana på Fullerö Golfklubb. Foto: Pressbild

Fullerö Golfklubb

Fullerö Golfklubb är en 18-håls bana med park- och skogskaraktär. Banan har... (Läs mer) också en korthålsbana. Golfklubben har även en restaurang, Fullerö Kvarterskrog, som serverar både fika och mat.


Jotsberga , 725 91 Västerås
021-502 62

Promenad vid Mälaren i Västerås. Fotograf: Avigphoto

Gäddeholms badplats

I Gäddeholm, 12 kilometer utanför Västerås, finns en trevlig badplats för... (Läs mer) alla åldrar. Gäddeholms badplats har en sandstrand med brygga och en fin lekplats. Dessutom finns stora grönytor, en volleybollplan och ett utegym. I nära anslutning finns ett kafé och alldeles intill ligger en småbåtshamn.


Gäddeholm, 725 97 Västerås

Fin kvällsbild från Hornsåsens gravfält. Foto: Pressbild

Hornsåsens gravfält

Hornsåsens gravfält är länets största gravfält med 200 gravar, rösen,... (Läs mer) högar och stensättningar i olika former. Gravfältet är hittills endast undersökta i begränsad omfattning, men tycks ha använts under såväl bronsålder som äldre och yngre järnålder, från år 0 fram till 1000-talet.


Horn, 725 92 Västerås

En person som sitter i en gokartbil och kör på banan på Hälla Gokart. Foto: Pressbild

Hälla Gokart

Tävla mot dina vänner i en fartfylld gokart-upplevelse. På Hälla, strax... (Läs mer) utanför centrala Västerås, finner du Hälla Gokart. Tillsammans åker ni på en asfaltsbana i snabb hastighet i en liten specialbyggd bil.


Hälla Ring 1, 721 34 Västerås
021-80 01 81

Golfranch på Hälla Golf i Västerås. Foto: Pressbild

Hälla Golf

Hälla Golf ligger precis vid infarten till Hälla Shopping. Här kan du kan... (Läs mer) lära dig allt om golfens grunder. På niohålsbanan får du en lagom runda och hinner ändå med dagens bestyr, även om man därefter kan tillbringa timmar på rangen och övningsområdet med att finslipa svingen.


Hällamotet , 721 35 Västerås
021-14 14 44

Häst och vagntur med Grönsaksbonden. Foto: Pressbild

Häst & Grönsaksbonden

Hos Häst & Grönsaksbonden finns det möjlighet att ta en ridtur på... (Läs mer) hästryggen i den härliga naturen i utkanten av Västerås. Eller prova på att köra häst och vagn. På vintern, när snön ligger vit på marken, är det magiskt att ta en tur i det vackra vinterlandskapet med häst och släde. Här får du uppleva naturen tillsammans med djuren på det sätt som passar dig. Han har även grönsaksodling, så du kan köpa med dig färska grönsaker hem.


Målhammar 3, 725 96 Västerås
070-672 16 38

Barn som tittar upp från bryggan på Joahnnisbergs badplats. Foto: Pressbild

Johannisberg badplats

På Johannisbergs badplats finns det en sandstrand och stora grönytor,... (Läs mer) badbryggor och badplattformar, toaletter och duschar. Badplatsen ligger på First Camp Västerås som erbjuder både äventyrsgolf, restaurang och kiosk. Här angör även Elbafärjan som går till Färjkajen i City och till Öster mälarstrand.


Johannisbergsvägen, 725 91 Västerås

Kayakomat Notuddsparken, en uppställning med röda kajaker för uthyrning

Kayakomat Notuddsparken

KAYAKOMAT Västerås Notuddsparken är en obemannad station där du enkelt kan... (Läs mer) boka kajak eller SUP dygnet runt. Stationen är säsongsöppen från 1 april till 31 oktober. I kayakomaten kan du hyra solo- och dubbelkajak och även SUP-bräda. På deras hemsida hittar du information om hur du bokar.


Notuddskajen 12, 72356 Västerås
073-7854878

Vita och bruna alpackor som står i en klunga. Foto: Pressbild

Kolmstahöjdens Alpacka

Kolmstahöjdens Alpacka är en liten gård som ligger en dryg mil utanför... (Läs mer) Västerås. Här finns alpackor, får, höns och ankor som du har möjlighet att komma riktigt nära i lugn och ro. Alpackorna är försiktiga, men också väldigt nyfikna, och mötet sker på deras villkor. Gården tar emot förbokade besök, ett sällskap i taget, så du får en unik och personlig upplevelse – oavsett om du kommer ensam, men familj eller med vänner.


Kolmsta 17, 72596 Västerås

Ett barn besöker älgarna på Kungsbyns djurpark. Foto: Pressbild

Kungsbyn Djurpark

Stängt för tillfället. Kungsbyn Djurpark, en plats som är kul och lärorik... (Läs mer) för både barn och vuxna. På Kungsbyn får du uppleva djuren på riktigt nära håll. Du får träffa allt från lemurer och kameler till fågelspindlar och nätpytonormar. Här finns även en bistro där du kan ta en paus och fylla på batterierna för att ta ännu en vända utomhus i parken eller hälsa på hos djuren som håller till inomhus.


Kungsbyn 33 , 725 98 Västerås
021-212 50

En liten kalv på Kärrbo Prästgård. Foto: Pressbild

Kärrbo Prästgård

Kärrbo Prästgård i utkanten av Västerås är en levande gård som strävar... (Läs mer) efter hållbar utveckling. De odlar grönsaker utan kemikalier och konstgödsel och låter kor, får och hästar beta på åkrarna för maximal bindning av koldioxid och mångfald av insekter och fåglar. Besök deras gård och handla i deras gårdsbutik. De har tre stora evenemang per år, Kärrbodagen, Skördemarknad och Julmarknad.


Kärrbo Prästgård 6, 725 97 Västerås
070-345 71 32

En person paddlar i vattnet. Foto: Pressbild

Lakeside Adventure

Lakeside Adventure hyr ut, guidar och utbildar inom paddling och friluftsliv.... (Läs mer) Vår huvuduthyrning finns på Skantzöbadet i Hallstahammar, där finns canadensare, kajaker, SUP och mountainbikes att hyra för turer längs Strömsholms kanal. Vi har även en uthyrning i Borgåsund där vi satsar mest på kajak och SUP. Kolla även in våra kurser och turer. De erbjuder även annan friluftsutrustning för året-runt-aktiviteter, som skridskor, skidor och sparkar.


Hornssund 2 , 725 92 Västerås
070-555 49 80

Barn som åter skateboard och kickbike. Fotograf : Pia Nordlander

Löga skatepark

Löga skatepark är en 2400 kvadratmeter stor utomhuspark precis vid Mälarens... (Läs mer) kant. Skateparken är till för dig som åker skateboard, BMX samt kickbike och som vill chilla tillsammans en stund. Läget vid Västerås Gästhamn gör att det är enkelt att ta sig dit. Det är promenadavstånd både från Västerås City och centralstationen.


Lögarängsvägen, 721 32 Västerås

Barn som leker i sanden på Löga strand. Foto Pia Nordlander.

Lögastrand

Lögastrand är Västerås mest centrala badplats. Här finns ett fint... (Läs mer) trädäck, en badstrand och stora gräsytor där det finns gott om plats för sol och lek för alla badgäster. Hit tar du dig snabbt med cykel eller till fots då det endast är ett stenkast från Västerås city. Alldeles bredvid badet finns det en stor och fin lekplats.


Lögarängsvägen 3 , 721 32 Västerås

Ett barn som tittar upp i från bryggkanten på Lövuddens Badplats. Foto: Västmanlands kommuner och landsting

Lövudden badplats

Lövudden badplats ligger cirka 6 kilometer från Västerås city. På... (Läs mer) Lövudden hittar du stora gräsytor, en brygga och en sandstrand som lämpar sig väl för barnfamiljer.


Lövudden, 725 91 Västerås

En fin vybild från Orresta Golf och Konferens. Foto: Pressbild

Orresta Golf & Konferens

Orresta Golf & Konferens erbjuder golf, konferens och boende i vacker... (Läs mer) miljö endast 15 minuter från Västerås, i riktning mot Enköping. Hotellet har 30 trevliga rum och på golfklubbens restaurang serveras både lunch och middag. Paketerbjudanden erbjuds för både företag och privatpersoner och festlokaler kan hyras både för bröllop och konferens.


Orresta Gård, 725 96 Västerås
0171-44 32 20

Minigolf hos Hälla golf med pirattema. Foto: Pressbild

Piratgolf

Granne med Hälla Shopping hittar du Hällas Piratgolf. Här spelar du över... (Läs mer) broar och genom berg, förbi dödskallen och piraterna. Här kan du även ta en glass eller fika. Spela en rolig och spännande variant av bangolf tillsammans med hela familjen. Det blir ett riktigt piratäventyr!


Hällamotet, 721 35 Västerås
021-14 14 44

Vy över kickbikebanan vid lögarängsparken. Fotograf: Pressbild

Pop-up kickbike-bana

Populär pop-up kickbike-banan vid Lögastrand. Du hittar den på... (Läs mer) sidoparkeringen mellan Lögarängsbadet och rekreationsområdet. Öppettider: Kickbike-banan är öppen dygnet runt från mitten av maj till och med höstlovet.


Lögarängsparken, 724 60 Västerås

Elbafärjan som ligger vid hamnen med folk som är på väg att gå ombord. Foto: Pressbild

Rederi Mälarstaden

Rederi Mälarstaden trafikerar Mälaren dagligen, från tidig vår till sen... (Läs mer) höst. På sommaren erbjuds det flera olika kryssningar och guidade turer. De arrangerar trevliga räk-, skaldjurs- och matkryssningar, ofta med någon form av musikunderhållning. Vintertid bjuder man även in till julbordskryssningar. Grupper och företag kan chartra rederiets fartyg.


Färjkajen 1 , 722 10 Västerås
021-13 51 71

En stor vacker äng på Ridön. Foto: Mostphotos

Ridön

Ridön är en av de största öarna i Ridö-Sundbyholmsarkipelagen, och en... (Läs mer) riktig naturpärla! På Ridön kan du ha ett riktigt sommaräventyr. Här kan du bo på vandrarhem eller i hus, fika och åka på guidade turer runt ön.


Ridön, Västerås
021-13 51 71

Bild visar området över hela rocklunda

Rocklunda

Rocklunda är en plats i Västerås med många syften, här finner du arenor,... (Läs mer) hallar, motionsspår och vintertid även skidspår. Barn och ungdomar idrottar här, skolor bedriver skolidrott och elitlagen bjuder på spännande matcher. Cuper och tävlingar arrangeras här flera gånger årligen och då och då gästas arenorna av stora artister och hallarna fylls av mässor.


Rocklundagatan, 722 17 Västerås

Badande människor vid Sandabadet. Foto: Pressbild

Sandabadet

Sandabadet är en populär strand i Kvicksund, mellan Västerås och... (Läs mer) Eskilstuna. Denna långgrunda sandstrand har en kiosk, brygga, toaletter och duschar.


Kvicksund, 635 32 Västerås

En RIB-båt med en grupp människor åker fram på mälaren med Skrapan i bakgrunden. Foto: Pressbild

Sjöevent - Upplevelser på Mälaren

Sjöevent ser till att ni får uppleva Mälaren på ett annorlunda sätt! Med... (Läs mer) Sjöevents flyboard tar du dig fram både ovanför och under vattenytan. Gå på vattnet, flyg som en fågel 7 meter ovanför vattenytan eller dyk som en delfin. Upplevelsen bjuder på akrobatik och en adrenalinkick som du sent kommer att glömma! Eller varför inte fara fram i över 50 knop i en RIB-båt oavsett väder? Åker man inte i grupp kan man boka en stol.


Lögarängsvägen, 721 32 Västerås
070-699 32 40

Huvudbyggnaden på Skerike Golfklubb. Foto: Pressbild

Skerike Golfklubb

Skerike Golfklubb ligger precis utanför Västerås och är en vacker oas där... (Läs mer) du verkligen kan uppleva lugnet. Banans karaktär är en relativt öppen 18-håls hedbana. Hålen ramas in av kullar, en hel del diken och vattenhinder. Här finns även en 9-håls Pay and Play bana. På klubben finns en restaurang med fullständiga rättigheter.


Kävsta Västerås, 725 93 Västerås
021-510 80

En man som åker långfärdsskridskor på Mälaren. Fotograf: Pia Nordlander

Skridskobana på Mälaren

På vintern har Västerås en plogad bana mitt ute på Mälaren. Den är cirka... (Läs mer) 10 kilometer lång och 12 meter bred. Du kan kliva på från Lillåudden och längs med hela Öster Mälarstrand. Den löper vidare fram till jollekappseglarnas klubbhus och sedan vidare ut till Östra Holmen, fram till Björnöbron. Så snart isen är säker plogas banan av Västerås Ideella Plogare för att skapa ett bra uteliv längs med Västeråsfjärden för både västeråsare och besökare.


Västeråsfjärden, Västerås

Badande människor på Skultunabadet. Foto: Pressbild

Skultunabadet

Skultunabadet är ett familjevänligt utomhusbad med stora gräsytor där du... (Läs mer) hittar din egen plats utan trängsel. Här finns en liten lekpark med sandlåda, gungställning och lekstuga. Badet har fyra bassänger. Badet har inga badvakter men däremot badvärdar som svarar för din trivsel och service under din vistelse på badet.


Vallonvägen 10 , 730 50 Skultuna
021-39 38 41

Skogsbryn på Sörby Fornborg. Foto: Pressbild

Sorby Fornborg

Sorby borg, som är en fornborg från 600-talet, finner du längs vackra Tidö... (Läs mer) turistväg utanför Västerås. Borgen har ett flertal murar med en inre huvudmur och är omgiven av ett system av förborgar utanför vilka mindre stensträngar löper. Borgen har en delvis bevarad kallmurning. Sorby borg antas ha varit en farledborg för att skydda den forntida viken in mot Rytterne kyrka.


Sorby, 725 92 Västerås

En pojke som springer ut i vattnet på Sundängens Badplats. Foto: Pressbild

Sundängen badplats

Ut mot Ängsö finns badplatsen Sundängen, en trevlig badplats för hela... (Läs mer) familjen. Detta är en familjevänlig badplats med sandstrand och brygga, fina toaletter, bangolf, beachvolleybollplan och nära till servering med rättigheter. Badplatsen ligger på Västerås camping Sundängen.


Sundängen, 725 98 Västerås
0171-44 10 43

Vy över vattenhål på Tortuna golfklubb i Västmanland. Foto: Pressbild

Tortuna Golfklubb

Tortuna golfklubb är en mycket variationsrik 18-håls bana som bjuder på... (Läs mer) härliga utmaningar. Golfbanan är belägen i ett naturskönt område bara en kort bit utanför Västerås. Mellan de två slingorna ligger övningsområden med driving range, en utmanande övningsbunker, puttinggreen och två öppna ytor för att öva chip och pitch.


Nicktuna, 725 96 Västerås
021-653 01

Bilden visar små röda hus med en gammal vagn. Fotograf Nina larsen Welander

Vallby Friluftsmuseum

Vallby Friluftsmuseum är ett av Sveriges största friluftsmuseum med ett... (Läs mer) 40-tal byggnader från Västmanlands län. Här visas jordbrukslandskap med bland annat bondgård och torparmiljö, stadskvarter och den nyare tidens missionshus och byskola. Till museimiljöerna hör de lantrasdjur och kulturhistoriska växter som är museets levande samlingar. Här hittar du även glashantverk och silversmide.


Skerikesvägen 2, 724 80 Västerås
021-39 80 70

Bild beskriver en backe med en stor vimpel och folk i bakgrunden

Vedbobacken

Vedbobacken är en stadsnära skidanläggning i Västerås, som erbjuder... (Läs mer) skidåkning på vintern och downhill på sommaren. Här finns det flera olika nedfarter i varierande svårighetsgrader, från grönt till rött med två liftar. Vid anläggningen finns även en pulkabacke som håller öppet när anläggningen är öppen. Kika efter när liften håller öppet!


Hagabergsgatan, 724 84 Västerås
021-548 06 11

Downhill åkning i sommarsolen nedför Vedbobacken i Västerås. Foto: Mostphotos

Vedbobacken downhill

Ta liften upp och cykla ner. På Vedbobacken i Västerås finns det 3... (Läs mer) mountainbikespår ner från toppen i varierande svårhetsgrader. Liften till toppen håller öppet enligt ordinarie öppettider sommartid och för de som inte kan åka lift finns det skjuts upp i kärra. Downhill-cyklar och hjälmar finns för uthyrning. Vedbobacken är en stadsnära skidanläggning i Västerås som erbjuder skidåkning på vintern och downhill på sommaren.


Hagabergsgatan, 724 84 Västerås
021-548 06 11

Vertical Run på Steam

Vertical Run på Hotel Steam i Västerås är en utmaning som kräver mod,... (Läs mer) styrka och fokus. Det är också ett sätt att uppleva staden från ett helt nytt perspektiv och skapa minnen som varar livet ut. Så om du är ute efter ett äventyr som tar dig till nya höjder - eller i det här fallet, nya djup - så är Vertical Run på Hotel Steam definitivt något att överväga. Det är en oförglömlig upplevelse som du sent kommer att glömma.


Ångkraftsvägen 14, 721 31 Västerås

En man som är i luften och åker i cableparken. Fotograf: Peter Vahlfridsson

Västerås Cable Park

En kabelpark är som en skate- eller snowboardpark, fast för vattensport.... (Läs mer) Istället för att åka efter en båt dras du här framåt med hjälp av en eldriven linbana. I vattnet finns en del hopp, rails och annat för de mer erfarna åkarna men även för nybörjare erbjuder parken en hel del skoj och passar bra både för barn och vuxna. Här kan du åka allt från vattenskidor, kneeboard och wakeboard till wakeskate eller kiteboard.


Lögarängsvägen 4, 721 32 Västerås

Bilden visar en bit av en gräsmatta på golfklubben

Västerås Golfklubb

Västerås Golfklubb ligger endast fem minuters bilväg från Västerås City.... (Läs mer) Golfklubben är en välskött 18-hålsanläggning med en restaurang som serverar både mat och dryck. Relativt små upphöjda greener och ett flertal bunkrar gör att slopevärdet är ganska högt.


Bjärby , 724 83 Västerås
021-448 47 00

En älg i skogsmiljö, Wild Sweden tar dig bla. på älgsafari. Foto: Pressbild/ Joop Bierling

WildSweden

Wild Sweden erbjuder olika typer av safariupplevelser där man får komma nära... (Läs mer) och lära sig om djur. Spana efter varg, älg, bäver och björn tillsammans med kunniga guider. Hör vargar yla på natten (säsong jan-mars och juni-sept) eller var med på bäversafari och lär dig hur bävrar fungerar (säsong juli-sept). Eller varför inte vandra på djurens egna stigar som leder in i den täta skogen och tar dig till älgens vardagsrum (säsong maj-sept).


070-610 61 50

En älgkalv på Gårdsjö älgpark. Fotograf: Pressbild/ T Lektell.

Älgsafari på Gårdsjö Älgpark

Ca en timme från Västerås ligger Gårdsjö Älgpark där du kan möta älgar... (Läs mer) i deras naturliga miljö. Älgarna strövar fritt i ett hägn och under en guidad visning får du åka in i hägnet med traktor och vagn och komma älgarna riktigt nära. Bokning och avbokning av tur kan ske fram till en timme innan avgång. Det går alltid bra att komma på drop-in om man inte vill boka i förväg.


Gårdsjö 127, 744 91 Heby
070-353 60 60

Klubbhuset på Ängsö Golfklubb. Foto: Pressbild

Ängsö Golfklubb

Denna golfbana är en kombinerad 18-håls skogs- och parkbana i vacker... (Läs mer) Mälarnatur. Både nybörjare och elitspelare har stor glädje av att spela på banan, då stora variationer kan göras tack vare många utslagsplatser och stora greener. Golfbanan ligger på ett naturvårdsområde utanför Ängsö naturreservat, cirka två mil från Västerås city.


Stora Bodarna , 725 98 Västerås
0171-44 10 12, 076- 019 47 70

En drönarbild över ön Elba, då en båt är påväg att lägga till vid bryggan. Fotograf: Pia Nordlander

Ön Elba

Besök Elba, en av de tre Hästholmarna, i Västerås skärgård. Elba är... (Läs mer) skogbevuxen men har fantastiska klipphällar där badgästerna kan bre ut sig. Hästholmarna avsattes som naturpark redan år 1959 och blev från och med 1965 ett naturreservat.


Elba, Västerås
021-39 23 22

En badvik på ön Östra Holmen med många personer som står på en brygga. Fotograf: Pia Nordlander

Östra Holmen

En kvarts båtfärd från stadens sorl ligger den natursköna badön Östra... (Läs mer) Holmen. Det är få citykärnor förunnat att ha en sådan vacker badö så nära och lättillgänglig. Sommartid går Elbafärjan till Östra Holmen dagligen. Här kan du strosa på öns stigar, njuta av naturen och vyn från de vackra klipporna, ta ett svalkande dopp från hopptornet eller bara vara.


Östra Holmen , Västerås
021-13 51 71

Du kanske också gillar: