Strömsholms slott tornar upp sig i solljuset. Ett vattendrag i förgrunden. Foto: Mostphotos

Tre vackra slott

Ut med Tidö turistväg ligger Tidö slott, som är ett av Sveriges bäst bevarade slott från stormaktstiden. Där hittar ni även MC Collection och Tidö Slott Cykelmuseum.

Ut med samma kringliga väg hittar du även det kungliga slottet Strömsholms slott med sina tinnar och torn i en vacker omgivning.

På Engsö slott sägs det att det spökar, vilket kanske gör besöket ännu mer spännande! Bredvid finner du den lilla vackra kyrkan, till vilken ett besök också varmt rekommenderas.

 

Trappor som leder upp till Tidö Slott. Foto: Mostphotos
Västerås slott i motljus. Löv i guldfärger pryder träden och en grupp besökare lyssnar på guide. Fotograf: Pia Nordlander

Västerås slott

Västerås slott, som var ett kungligt residensslott under Vasatiden, hittar du mitt i Västerås invid Svartån.

Mälardalen är rikt på slott och ytterligare några nås sommartid med båten M/S Havsörnen från Västerås.

Upplev slottmiljöer

Tidö slott
Engsö slott
Västerås slott
Strömsholms slott

Vy över Engsö slott i sommarlandskap. Fotograf: Jan Gustafsson.

Engsö slott

Förutom att vara en vacker byggnad med natursköna omgivningar, ryktas det om... (Läs mer) att det spökar på Engsö slott. Slottets isolerade läge på natursköna Ängsö i Mälaren har bidragit till att hålla sägner och traditioner levande.


Engsö Slott, 725 98 Västerås
0171-44 40 20

Utifrån på Strömsholms Slott . Foto: Mostphotos

Strömsholms slott

Strömsholms slott är placerat mitt i Strömsholms vackra omgivningar. I... (Läs mer) slottet finns idag väl bevarade kungliga interiörer och en stor samling målningar. Det ursprungliga slottet, som var en kungagård av ansenliga mått, började byggas år 1556 på order av Gustav Vasa. Slottet stod färdigt 1681 men inreddes först åren 1767-1775. Under 1800-talets första hälft användes slottet som lustslott och beboddes tidvis av den kungliga familjen.


Slottsvägen 32, 734 94 Strömsholm
0220-430 35

Utifrån på Tidö Slott. Foto: Pressbild

Tidö slott

Tidö slott ligger strax utanför Västerås. Här kan du gå en guidad tur... (Läs mer) genom slottets paradvåning och besöka MC Collection i det gamla stenstallet. 2020 får motorcyklarna sällskap av en cykelhistorisk utställning. Slottet är byggt i holländsk renässansstil och de tongivande elementen är de vackra sandstensportalerna. 1890 köptes slottet av Carl-David von Schinkel vars familj än idag är ägare till slottet. 1971 slogs portarna upp för allmänheten.


Tidö Slott, 725 92 Västerås
021-530 17

Bild visar fasaden till Västerås slott. Foto: Pia Nordlander

Västerås slott

Västerås slott är placerat mitt emellan centrala Västerås och Mälaren,... (Läs mer) med utsikt över Vasaparken och Svartån. Denna ganska enkla men vackra byggnad har anor från 1200-talet och är full av historia. När Gustav Vasa övertog slottet under mitten av 1500-talet var slottet illa åtgånget efter strider och belägringar. Han beslutade då att göra stora om- och tillbyggnader.


Slottet 1, 722 11 Västerås
021-480 04 67

Du kanske också gillar: