Mamma med barn tittar på svartvit tecknad konst. Foto: Bo Gyllander
Barn som samlas vid utställningsmontrar på Västmanlands läns museum. Fotograf: Lasse Fredriksson

Två museer under samma tak

Är du sugen på ny kunskap eller att uppleva något annat än vad du är van vid – besök något av Västerås museer redan idag! På adressen Karlsgatan 2 i centrala Västerås hittar du Västerås konstmuseum, där visas konst för alla åldrar. De har en gedigen konstsamling med 9000 unika konstverk. Besök Konstlabbet och testa på att vara konstnär för en dag.

Du finner även Västmanlands läns museum under samma tak. Här kan du uppleva Västmanland från forntid till nutid i en interaktiv miljö. Båda väl värda ett besök.

En kvinna från Vallby Fridluftsmuseum i Västerås utklädd till piga tvättar tvätt i tvättbalja med ett barn som är på besök. Fotograf: Leon Grimaldi

Utomhusmuseum på Vallby

Vill man istället stanna utomhus kan du besöka populära Vallby Friluftsmuseum som visar upp västmanländsk kulturhistoria med berättelser om hur vi levde förr och byggnader ända från 1600-talet.

Frösåkers Brygga är ett annat utomhusmuseum som kan stoltsera med Sveriges största flytande skeppsmuseum och mer därtill.

Vy över Engsö slott i sommarlandskap. Fotograf: Jan Gustafsson.

Engsö slott

Förutom att vara en vacker byggnad med natursköna omgivningar, ryktas det om... (Läs mer) att det spökar på Engsö slott. Slottets isolerade läge på natursköna Ängsö i Mälaren har bidragit till att hålla sägner och traditioner levande.


Engsö Slott, 725 98 Västerås
0171-44 40 20

Flera vikingabåtar samt koggen Roter Teufel på Frösåkers Brygga. Foto: Pressbild

Frösåkers Brygga – Västerås historiska skeppsmuseum

På Frösåkers Brygga vill de ge besökarna möjlighet att ta del av det... (Läs mer) fornnordiska livet. Här finns roliga prova-på aktiviteter för dig som vill vara viking för en dag. Besök Sveriges största flytande båtmuseum, med över 20 vikingaskepp, medeltida skepp och allmogebåtar. På plats finns ett kafé som serverar hemgjord glass, svenska bullar samt stora goda smörgåsar.


Frösåkers Brygga 7, 725 97 Västerås
070-573 43 43

Entrén till Karlsgatan 2. Foto: Pressbild

Karlsgatan 2 – Ett hus, två muséer

Karlsgatan 2 i Västerås city är en mötesplats för konst och kulturarv. Ett... (Läs mer) hus med två muséer, Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum. På Karlsgatan 2 visas även spännande utställningar för både stora och små och de erbjuder även visningar, workshops, föredrag och olika evenemang. Här finns också ett faktarum med arkiv och bibliotek med en massa spännande arkivmaterial.


Karlsgatan 2, 722 14 Västerås
021-39 32 22

En motorcykel på MC Collection på Tidö. Fotograf: Pressbild/ Caroline Romare

MC Collection & Cykelmuseum - Tidö slott

I det vackra Stenstallet på Tidö slott hittar du MC Collections fantastiska... (Läs mer) samling av motorcyklar från 1900-talets början fram till idag. I utställningen får man även träffa mc-personligheter som har eller har haft mc som en del av sitt liv. Inför säsongen 2020 bjuds det på nyheter i MC-utställningen. I Stenstallet kommer även en cykelhistorisk utställning att presenteras.


Tidö Slott, 725 92 Västerås
070-003 93 73

Inifrån en flygsimulator på Västerås Flygmuseum. Fotograf: Tommy Olsson

Prova en flygsimulator

Hos Västerås Flygmuseum kan du få prova på att sitta bakom spakarna i... (Läs mer) någon av deras fyra flygsimulatorer. Västerås Flygmuseums instruktörer visar hur arbetet i en cockpit går till och ger dig en realistisk upplevelse bakom spakarna. Ta kaptens stol och lyft!


Hässlögatan 18, 721 31 Västerås
021-495 06 40

Ingången till Sala Silvergruva. Foto: Pressbild

Sala Silvergruva

Sala Silvergruva är en besöksgruva med en av världens bäst bevarade... (Läs mer) gruvmiljöer. Här möts du av mörka ringlande gruvgångar och storslagna, vattenfyllda bergrum. Sala Silvergruva är en spännande upplevelse för både barn och vuxna och är en av de största turistattraktionerna i Västmanland. Öppet året runt.


Drottning Christinas väg, 733 36 Sala
0224-67 72 60

Fikande människor på Skultuna Messingsbruks Café. Foto: Pressbild

Skultuna Messingsbruk

En mil norr om Västerås ligger Skultuna Messingsbruk, som är över 400 år... (Läs mer) gammalt. Här hittar du ett stort sortiment av tidlös design att shoppa. I Bruksmuseet kan man se unika föremål, bland annat Hjalmar Norrströms dopfunt som vann guldmedalj på världsutställningen i Paris år 1900.


Bruksgatan 8, 730 50 Skultuna
021-783 01

Utifrån på Tidö Slott. Foto: Pressbild

Tidö slott

Tidö slott ligger strax utanför Västerås. Här kan du gå en guidad tur... (Läs mer) genom slottets paradvåning och besöka MC Collection i det gamla stenstallet. 2020 får motorcyklarna sällskap av en cykelhistorisk utställning. Slottet är byggt i holländsk renässansstil och de tongivande elementen är de vackra sandstensportalerna. 1890 köptes slottet av Carl-David von Schinkel vars familj än idag är ägare till slottet. 1971 slogs portarna upp för allmänheten.


Tidö Slott, 725 92 Västerås
021-530 17

Bilden visar turbinhuset från utsidan

Turbinhuset

I september år 1888 installerade Elektriska Aktiebolaget, från Arboga,... (Läs mer) elektrisk belysning i vissa delar av Västerås. Strax därefter beslutade företaget att expandera och började leta efter större lokaler. I Västerås fanns då en driftig kommunalpolitiker och industriman, Oskar Fredrik Wijkman, som fick staden att gå med på att bistå med både mark, kapital och el till bolaget.


Slottsgatan, 722 11 Västerås

Bilden visar små röda hus med en gammal vagn. Fotograf Nina larsen Welander

Vallby Friluftsmuseum

Vallby Friluftsmuseum är ett av Sveriges största friluftsmuseum med ett... (Läs mer) 40-tal byggnader från Västmanlands län. Här visas jordbrukslandskap med bland annat bondgård och torparmiljö, stadskvarter och den nyare tidens missionshus och byskola. Till museimiljöerna hör de lantrasdjur och kulturhistoriska växter som är museets levande samlingar. Här hittar du även glashantverk och silversmide.


Skerikesvägen 2, 724 80 Västerås
021-39 80 70

Visar ett rum i sjukhusmiljö

Vårdmuseet Västerås

Vårdmuseet är ett medicinhistoriskt museum, som drivs av den ideella... (Läs mer) föreningen Medicinhistoriska Sällskapet Westmannia. Museet innehåller bland annat föremål, bilder och modell från Västerås första sjukhus. Syftet är att förmedla kunskap om den medicinska utvecklingen från slutet av 1700-talet fram till idag.


Landstingshuset, ingång 6, 721 89 Västerås

Bild visar en flygsimulator. Fotograf: Tommy Olsson

Västerås Flygmuseum

I närheten av Stockholm-Västerås flygplats ligger ett storslaget flygmuseum.... (Läs mer) I en hangar från 1930-talet finner du drygt 25 flygplan, de allra flesta i skick att flyga.


Hässlögatan 16, 721 31 Västerås
021-495 06 40

Bild beskriver en vägg med konst, en kvinna sitter längst ned i vänster hörn: Fotograf: Bo Gyllander

Västerås konstmuseum

Västerås konstmuseum visar utställningar med framförallt svensk och nordisk... (Läs mer) samtidskonst och verk ur stadens konstsamling. På Västerås konstmuseum möts dagligen människor i olika åldrar och från olika kulturer. Här arbetar de kreativt med ett brett konstbegrepp som inrymmer allt från konsthantverk och design till måleri, video och performance. Museet är en del av Karlsgatan 2 - Ett hus med två muséer. Här hittar du även Västmanlands läns museum.


Karlsgatan 2, 722 14 Västerås
021-39 32 22

Bild visar entré till västmanlands läns museum. Fotograf: Maja-Lena Molin

Västmanlands läns museum

Västmanlands läns museum visar spännande, interaktiva utställningar för... (Läs mer) både stora och små. Här erbjuds även workshops, föredrag och olika evenemang. Västmanlands läns museum är en del av Karlsgatan 2 - Ett hus med två muséer. Det andra muséet som du hittar i samma hus är Västerås konstmuseum.


Karlsgatan 2, 722 14 Västerås
021-39 32 22

Du kanske också gillar: