Barn som åker utför i skidbacke. Foto: Mostphotos

Vissa vintrar dröjer det ett tag innan både snö och is lägger sig ordentligt till rätta. Då är det tur att det finns konstsnö och konstis på flera av utomhusanläggningarna i Västerås! Här har du möjlighet att åka skridskor, längdskidor och utförsåkning – så länge temperaturen tillåter förstås.

Ett barn med stora skidglasögon åker slalom på Vedbobacken i Västerås. Fotograf: Pia Nordlander

Västerås bästa backar

Vedbobacken i Västerås är en skidanläggning för alla typer av åkare. Här finns flera olika nedfarter i varierande svårighetsgrader. I backarna jobbar snökanonerna för fullt så snart det är tillräckligt kallt. Här finns också ett skidspår som görs i ordning så fort det går med hjälp av sparad snö från föregående säsong. Liftkort, spårkort och hyra av utrustning kan du fixa på plats!

Skidanläggningen Vedbobacken

Skridskoåkning och längdskidor på Rocklunda

På sport- och aktivitetsområdet Rocklunda finns en stor konstfrusen isbana utomhus. Här är det öppet för allmänheten att åka gratis under utsatta tider. Ena halvan av planen är avsedd för friåkning och på andra halvan är det tillåtet att spela med klubba och boll eller puck. På Rocklunda-området finns även ett avgiftsbelagt skidspår med konstsnö och elljusslinga.

Idrottsanläggningen Rocklunda

Fyra barn åker skridskor på isbana.
Skidåkare i skidspår i skogen. Foto: Aktivt Uteliv

Gå en kurs hos Aktivt Uteliv

Är du nybörjare i skidspåret eller vill du kanske vässa din åkteknik?
Då ska du vända dig till Aktivt Uteliv. De håller kurser i bland annat längdskidor och skateskidåkning på konstsnöspåren vid Rocklunda och Vedbobacken. Utrustning ingår i kursavgiften. Du kan givetvis välja att enbart hyra utrustning om du vill åka på egen hand!

Aktivt Uteliv Västerås

Låna gratis sportutrustning

Har pjäxorna blivit för små eller saknar du en ordentlig hjälm som skyddar på isen? Inga problem – hos Fritidsbanken i Västerås finns sportutrustning för både barn och vuxna, som är helt gratis att låna. Deras motto är ”Alla får låna! Allt är gratis!” och verksamheten fungerar i princip som ett vanligt bibliotek. Lånetiden är 14 dagar per gång.

Fritidsbanken Västerås

Sportutrustning uppställd på hyllor hos Fritidsbanken. Foto: Henric Byström

Mer att upptäcka i vinter: