Ett barn äter en stor våffla på Wåffelbaren i Västerås. Fotograf: Matilda Hildingsson

Höstlov ropar barnen lyriskt. Föräldrarna blir panikslagna och funderar på vad de ska hitta på. Lugn, utbudet av aktiviteter är stort och häftigt i Västerås samt i våra grannstäder Enköping, Eskilstuna och Strängnäs. Välkomna!

Känn badrenalinet på Kokpunkten Actionbad

Älskar dina barn att bada? Under höstlovet förvandlas actionbadet med 530 meter vattenrutschbanor till ett stort spökhus!  Kom till Västerås och besök Kokpunkten actionbad. Här flödar badrenalinet från första stund. Snorkla med hajar i VR eller tävla sida vid sida i Double racer. Kokpunkten är först i norra Europa med VR-ride som kombinerar traditionella häftiga vattenrutschbanor med ny VR-teknik för att skapa en helt ny modern upplevelse. I samma byggnad hittar du även The Steam Hotel.
Ett tips, bo kvar en natt i Västerås!

En man åker nyheten VR- Ride på Kokpunkten actionbad. Foto: Pressbild
Två barn och en vuxen tar sig genom höghöjdsbanan på Björnö. Foto: Henrik Mill

Höstlov uppe i trädkronorna

Sugen på spänning och adrenalin? Aktivt Uteliv Björnögården har aktiviteten som ger pirr i magen för hela familjen. Här finns två höghöjdsbanor och en ny linbana som är en del av höghöjdsbanan. Ni får självklart hjälp av duktiga instruktörer så inga ursäkter… du vågar mer än du tror! Här finns även motionsspår, mountainbikespår samt cyklar att hyra om du önskar hålla dig på marken. Efter all aktivitet är tipset ett besök på Wåffelbaren som erbjuder magiskt goda och instagramvänliga våfflor. Allt samlat på en och samma plats.

Hällristningarna i Boglösa – i ficklampans sken

Ladda batterierna till ficklampan, klä dig varmt och ge dig sedan ut på en resa 3000 år tillbaka i tiden, till hällristningarnas tid.

Strax utanför Enköping ligger Boglösa. Här finns ett av Upplands rikaste områden på hällristningar. Inknackade figurer i berget som i ficklampans sken blir extra tydliga. Människofigurer, djurfigurer, skepp och skålgropar sida vid sida. Det finns skyltar på svenska och engelska och särskilda besöksbryggor som gör att du kommer nära inpå ristningarna. Aktiviteten passar för hela familjen. Terrängen är bitvis kuperad.
Till Boglösa kommer du med busslinje 223.
Hitta tidtabellen här.

 

Höstlov på Gripsholms slott

Besök Vasaborgen under höstlovet! Följ med på familjevisningen med vasatema eller upptäck slottet på egen hand. En bildjakt roar barnen under den egna rundvandringen, och en god belöning väntar på alla barn som deltar i jakten.

Familjevisningen ’Fem prinsessor är fler än fyra prinsar’ handlar om kung Gustav och drottning Margaretas nio barn, som ofta bodde på Gripsholm. Hur var livet för prinsar och prinsessor på 1500-talet? Och hur var livet i Vasaborgen Gripsholm? Se slottets hemsida för öppettider och tider för familjevisningarna. I slottets kronkök som finns fika- och korvservering.

För information om öppettider se Höstlov på Gripsholm – Kungliga slotten 

 

Höstlov på Arsenalen

Under höstlovet har vi fullspäckat med roliga aktiviteter i museet, för så väl stora som små!
Gå på en exklusiv visning i vår pansarbandvagn och lyssna till Anders spännande berättelser!
Häng med på en lekfull visning runt om i museet med vår Arsenalen-Astrid.
Inne i museet kan du prova på att klä dig i riktiga militärkläder och sen även kliva in i och utforska bandvagnen. Strax utanför museet får du chansen att följa med på en riktig åktur i bandvagnen!
Vi kommer även erbjuda pansarpyssel och kuslig ansiktsmålning under veckan. Blir du hungrig kan du få varmkorv serverad från kokkärra M/46.
Vågar du stanna till museets sista timme för att uppleva museet i mörkret?
Varmt välkommen!”

För tider, priser och biljetter se: Arsenalens hemsida

Barn håller i en pumpa och har ansiktsmålningar. Pressbild: Parken Zoo

Mysrysligt höstlov på Parken Zoo

Upplev mysrysliga halloweenstämningen när Parken Zoo har halloweenöppet under höstlovet. I den höstpyntade parken träffar du spöken, levande fågelskrämmor och höstaktiva djur. Passa på att uppleva säsongens nyheter. Den gamla cirkusen är tillbaka och på Cirkustorget träffar du cirkusdirektören och cirkusartister. Leta efter spindlar som rymt i läskiga skogen och sök efter den gömda skatten tillsammans med piraterna.

För information om öppettider och vad som sker i parken under höstlovet kolla in här.

Kul(tur) i Munktellstaden för höstlovsfirare

Besök Munktellstaden i Eskilstuna. Här kan hela familjen utforska flera museer, spännande utställningar och kluriga utmaningar på ett lekfullt sätt i historisk miljö. Provkör dumper med VR, provsitt traktorer, lek i historisk Eskilstunamiljö och skapa konst i konstverkstaden.  Besök Eskilstuna stadsmuseum, Konstmuseum, Rademachersmedjorna,  Eskilstunas Stadsbibliotek och Munktellmuseet och lär dig mer om Eskilstunas historia på ett roligt sätt.  Stadens hotell erbjuder flera olika hotellpaket.

Baduppleveler för hela familjen på Pepparrotsbadet

Bada i laguner, simma i forsen, ta det lugnt under palmerna eller luta dig tillbaka i bubbelpoolen. Mer adrenalin finns i den blinkande rutschbanan på 116 meter. För de allra yngsta barnen finns ett vikingaland fullt med överraskningar och upplevelser. Så klart finns också motionssim och hopptorn. Mellan baden finns både mat och fika i restaurangen. Söker du avslappning? Besök relaxavdelningen, ta något gott att äta och njut av bastu, bubbelpool och ett uppiggande kallbad. Allt det här erbjuder Pepparrotsbadet i Enköping.

Artikeln är ett samarbete tillsammans med Fyra Mälarstäder där kommunerna Enköping, Eskilstuna, Strängnäs och Västerås ingår.

Du kanske också gillar: