Brasserie Stadsparken i solnedgång. Fotograf: Pia Nordlander
Ett fat fullt med skaldjur på kajplats 9. Fotograf: Linda Eklund

Dag 1

Utforskande mälarvyer

När ni landat på hotellrummet och slappat lite är det dags att ge sig ut! Mälarpromenaden erbjuder ett varierat utbud av vackra mälarvyer och trevliga ställen att göra stopp vid.

Vill du hänga vid vattnet, så nära att du kan höra vågskvalpet är hamnen vid Färjkajen platsen för dig. Här hittar du Kajplats 9, kända för sina skaldjursplatåer. Precis intill hittar du Kajens Café med sina goda pizzor, sallader och bakverk. På samma kaj hittar du även Agrill, en restaurang för köttälskare och även den mysiga restaurangen Magasinet

Fler restaurang tips!

Vy över baren i solsken från Steam Hotel Locavore i Västerås. Fotograf: Af Adam/Pressbild

Cocktails på hög höjd

Avsluta kvällen med spektakulära vyer och cocktails på Locavore skybarSteam Hotel.

Hela 18 våningar upp möts ni av en grönskande bar och en utsikt över Mälaren utan dess like. Somna sen gott i nybäddad hotellsäng!

Fler tips!

En grupp med vuxna åker ribbåt på mälaren. Fotograf: BildN

Dag 2

Upplevelsefylld förmiddag

Efter en god natts sömn och en stadig hotellfrukost är det dags att uppleva både stad och natur.  Att paddla SUP längs Svartån i centrala Västerås är en upplevelse ni sent kommer glömma!
Eller att på Björnö ta sig fram via trädkronorna med hjälp av nät, broar, linbanor och andra spännande utmaningar.

Är ni extra äventyrslystna finns även härligt pirrande fallskärmshoppning, fartfylld ribbåt eller downhillcykling på Vedbobacken att uppleva.

Om ni å andra sidan vill njuta av lite lugnare aktiviteter kan Ängsö vara rätt plats för er. Cykla eller vandra i den fantastiska naturen.

Lokala grönsaker och råvaror hos Saluhallen Slakteriet i Västerås. Fotograf: Pia Nordlander

Fika, mat och kultur

Ta en tur i centrala Västerås och passa på att testa fikautbudet, som vi är väldigt stolta över! Klassiskt mysigt kondis, modernt och trendigt fik eller rustikt stenugnsbageri. Här finns allt! Bageri April med full insyn i produktionen, där fokus ligger på att baka fantastiskt bröd, kardemummabullar och andra bakverk är vårt senaste tillskott!

Är mat ett stort intresse? Då ska ni bege er till Saluhallen Slakteriet! En matmarknad med fokus på både lokalt producerad mat av hög kvalitet och ett internationellt utbud. De öppna ytorna uppmuntrar till upptäcktsfärd bland lokala producenter, butiker och lunchställen i en levande marknad.

Ett vackert upplägg av de goda råvaror som serveras på en tallrik. Fotograf: Ida Naess Holmberg

Gastronomiska upplevelser

I Västerås finns ett flertal restauranger och kaféer med på listan över vad White Guide anser vara Sveriges bästa restauranger och kaféer. Välj mellan många spännande alternativ och koncept!

Restaurang Frank är en klar favorit hos många Västeråsare. En liten restaurang men något utöver det vanliga. Här serveras endast Frank Rules. Välj mellan kött, fisk och vegetarisk, vänta sedan med spänning på vad du kommer serveras. Här får man provsmaka av varandra, det är nämligen inte säkert att ni får samma rätt serverad även om ni valt samma bas!

Även Vinoteket är en favorit hos Västeråsarna. Ett fantastiskt utbud av viner och allt från Brooklyn style pizza till en välfylld Deli med chark och ost.

Dopfunt i mässing i förgrunden med hyllor och bord i butiksmiljö på Skultuna Messningsbruk. Foto: Pressbild.

Dag 3

Sightseeing och shopping

Avrunda er weekend i Västerås med att besöka Skultuna Messingsbruk. Bruket har producerat mässingsprodukter i över 400 år och är idag ett av Sveriges mest besökta turistmål. På bruksområdet hittar ni Skultuna fabriksbutiker – Skultuna Flagship Store. Här finns designprodukter från bl.a. Skultuna Messingsbruk, Klong, Marimekko, Orrefors, Kosta Boda, HAY.

Ni hittar även Iittala Outlet som har både första och andrahandssortering av bl.a. Rörstrand, Arabia och Fiskars.

När fikasuget infinner sig är Å-cafét ett givet besök med sina goda bakverk och populära räksmörgåsar som serveras intill ett porlande Svartån.

Fler tips!

Du kanske också är intresserad av: