Skördad mangold i olika färger. Foto: Mostphotos
Rödbetor, morötter och salladslök till försäljning i plastbackar. Foto: Mostphotos

Råvaror efter säsong

För den som vill ha riktigt fina och färska råvaror finns en huvudregel – utgå från säsong. Även om skördetiden kan variera lite från år till år så har det mesta sin givna tidpunkt på året då det är som allra bäst. Gårdsnära är en av många söktjänster som kan hjälpa dig att ta reda på vilka råvaror som är i säsong just nu.

Flexibel självbetjäning

Tack vare fyndiga butikslösningar och Swish-betalning kan fler producenter ha ordentligt tilltagna öppettider. Timmelsta Honung har skaffat sig en egen honungskiosk som är öppen dygnet runt, året runt. Den obemannade butiken vid Kärrbo Prästgård är öppen från tidig morgon till sen kväll. Via en QR-kod på dörren kan kunden låsa upp på egen hand med hjälp av sin telefon. Äggboden vid Springsta Säteri öppnar tidigt i ottan och låter kunderna själva hämta upp varor mot digital betalning.

En liten honungskiosk med trälucka och en öppet-flagga. Foto: Ellinore Wolf
Korg fylld med syltburkar, rapsolja och saft. Foto: Sara Jonsson

Varierat utbud

”Gårdsbutik” är ett begrepp som många förknippar med småskalig försäljning av egenproducerade råvaror, men många aktörer har ett bredare sortiment och säljer även andras produkter. Värpeby Bär säljer jordgubbar från egna odlingar och erbjuder samtidigt ett stadigt urval från andra producenter i Västmanland. Skerike Gårdsbutik säljer till viss del egenodlade grödor och plantor, men tar också in svenska råvaror och produkter från norr till söder. Säsongsvis finns också Bondens egen Marknad på Bondtorget i Västerås. Hit kommer många av traktens producenter för att sälja sina varor direkt till kund.

En bonde med en häst som drar en vagn fylld av pumpor. Foto: Pressbild

Häst & Grönsaksbonden

I Målhammar odlas över 100 sorters grönsaker. Gårdens hästar hjälper till... (Läs mer) både på åkrarna och med transport av skörden. Försäljning sker i den säsongsöppna butiken vid Engsö slott.


Målhammar 10 och Engsö slott, 725 98 Västerås
070-672 16 3

Två grisar som är utomhus. Foto: Mostphotos

Högsta Lantbruk

En bit utanför Köping hittar du ekologiskt och KRAV-märkt griskött. Högsta... (Läs mer) Lantbruk vill att deras grisar ska leva ett äkta grisliv, vilket här innefattar jord på trynet och mycket frisk luft. I den lilla gårdsbutiken säljs kött, korv och andra produkter från gården.


Högsta Gård 1, 73197 Köping
070-3458175

Fyra kor som står utomhus. Foto: Kolsva Lantbruk

Kolsva Lantbruk

Den ekologiska bondgården Kolsva Lantbruk producerar KRAV-märkt nötkött av... (Läs mer) högsta kvalité. Privatkunder är välkomna att handla kött direkt från gården, men för att ta reda på aktuellt utbud är det bäst att ringa en stund i förväg.


Rönningevägen 7 A, 73113 Kolsva
073-741 18 59

Gårdsbutiken vid Kärrbo Prästgård. Foto: Mova Berglund

Kärrbo Prästgård Gårdsbutik

Vid Kärrbo Prästgård finns en gårdsbutik med generösa öppettider. Från... (Läs mer) tidig morgon till sen kväll kan du på egen hand shoppa loss i den obemannade butiken. Här säljs deras egna nöt- och lammkött, grönsaker, lammskinn och ullgarn.


Kärrbo Prästgård 6, 725 97 Västerås
070-345 71 32

Skördade gurkor som ligger i en hög. Foto: Mostphotos

Lundbergs Grönt & Gott

Hos Lundbergs Grönt & Gott i södra Munktorp hittar du ekologiskt odlade... (Läs mer) grönsaker av alla dess slag. Utöver försäljningen av nyskördade grödor finns även förädlade produkter som håller året runt. Öppettiderna varierar, så du gör klokast i att höra av dig via telefon innan du gör ett besök.


Munktorps-Ekeby 7, 731 91 Köping
070-215 69 45

Tomater som ligger i en korg. Foto: Ann-Cristin Hermansson

Skerike Gårdsbutik

Strax norr om Västerås ligger Skerike Gårdsbutik. Här kan du handla svenska... (Läs mer) delikatesser eller stanna till för en bit mat i den lantliga miljön. Butiken säljer egenodlat och är även återförsäljare till både lokala och långväga matproducenter. I utbudet finns bland annat naturkött, sylt, rapsolja, säsongsprodukter och honung.


Kävsta 4 Västerås, 72593 Västerås
070-774 74 71

Vita ägg i en äggkartong. Foto: Mostphotos

Springsta Säteri

Hos Springsta Säteri är det två gårdsprodukter som står i fokus – ägg... (Läs mer) och äppelmust. Det finns både KRAV-ägg och ägg från frigående höns. Äppelmusten tillverkas av sorterna Gravenstein, Filippa, Signe Tillisch och Åkerö och innehållet varierar utifrån årets skörd.


Springsta Säteri, 725 97 Västerås
021-253 08

Olika grönsaker i grönsakslådor hos Stora Ekeby. Foto: Pressbild

Stora Ekeby Säteri gårdsbutik Mangelboden

I Mangelboden på Stora Ekeby Säteri kan ni köpa gårdens eget kött, deras... (Läs mer) egentillverkade chark och egna korvar. Utöver det säljer de även ostar, marmelad och kex. Sist, men inte minst, säljer de även snygga och bekväma Redback Boots från Australien. På gården finns även ett kafé med hembakat fikabröd och matbröd samt lokalt rostade kaffebönor.


Stora Ekeby, 725 92 Västerås
070-368 30 51

Burkar med honung av olika sort. Foto: Ellinore Wolf

Timmelsta Honung

I Timmelsta är honungskiosken öppen dygnet runt. Kiosken är obemannad och du... (Läs mer) plockar på dig vad du vill ha på egen hand. Bakom den lilla träluckan gömmer sig både fast och flytande honung. Betalning sker enkelt med Swish.


Timmelsta 2, 725 92 Västerås
073-048 92 39

Jordgubbar som ligger i vita lådor. Foto: Sara Jonsson

Värpeby Bär

De har en obemannad gårdsbutik på gården som är öppen alla dagar 09-18 och... (Läs mer) betalning via swish. De har produkter från gården som honung och jordgubbs/hallonsylt, men även ett utbud med Västmanländska produkter som ägg, mjöl/gryn, äppelmust m.m. Under säsong har de jordgubbsodlingen som ett besöksmål med självplock. (De kommer inte sälja plockade jordgubbar i gårdsbutiken)


Värpeby 1, 734 93 Kolbäck
072-042 68 81

Fasaden på det röda huset som Fiskarfruns Café och Mat ligger i. Foto: Pressbild

Ängsö Fisk

Ängsö Fisk drivs av Per & Pauline Vidlund. Här kan man handla fisk i deras... (Läs mer) fiskbutik och rökeri. Per är yrkesfiskare sedan många generationer på Ängsö. Fisket idag bedrivs enbart med selekterande redskap. Ett levande kulturellt inslag i Västmanland och Sverige. Under sommaren finns servering med fiskrätter som består av rökt fisk med diverse tillbehör samt fullständiga rättigheter. När fiskbutiken är stängd finns en fiskkiosk med självbetjäning.


Ängsö Skurusund 2, 725 98 Västerås
0171-44 40 40